Olijfboom in pot snoeien

Een olijfboom in pot is een heerlijk sierdecoratie en verfraait elke tuin. Het zorgt voor natuurconcepten met heerlijke geur en een lette aanraking. De olijfboom verdient echter speciale zorg, waaronder regelmatige snoei. Goed snoeien is van groot belang om de olijfboom gezond en stijl te houden. In dit artikel lees je hoe je de olijfboom in pot het beste kunt snoeien, wanneer je het het beste kunt doen, welke gereedschappen je nodig hebt en hoe je het snoeien aanpakt.

Wanneer te snoeien?

Het is het beste om de olijfboom in pot het hele jaar door te snoeien. Maar vooral in het voorjaar en het najaar is het van belang. In het voorjaar komt de olijfboom tot leven en in het najaar kalmeert hij weer. In de periode van de vroege lente tot eind augustus maak je de basisvorm, die vervolgens blijft. In de herfst kunnen sommige takken worden gesnoeid om de mee overseizen.

Snoeigereedschap

Je hebt speciale snoeigereedschappen nodig om de olijfboom in pot te snoeien. Hiervoor heb je materialen zoals snoeischaar, kleine schaar en een bezem nodig. Deze artikelen zijn te vinden in bijna elke tuincentrum. Vergeet ook niet dat je handschoenen moet dragen bij het snoeien, omdat sommige takken doornachtige randen hebben.

GARDENA - TeleCut Telescopische - Takkenschaar 520-670B - 42 mm Verstelbare Lengte
Coolblue.nl
De Gardena takkenschaar TeleCut 520-670 B is een bypass takkenschaar voor het snoeien van vers hout. Vanwege het lage gewicht en de uitstekende werking van de armen, heeft u weinig kracht nodig om te snoeien. De in lengte verstelbare hefboomarmen maken ook het nauwkeurig snoeien van hogere takken mogelijk. Daarnaast beschermen stopbuffers van speciaal kunststof uw gewrichten. Precisiegeslepen messen met antikleeflaag garanderen een nauwkeurige snede die vriendelijk is voor planten. 25 jaar garantie. Belangrijkste specificaties van dit product De hendelarmen met verstelbare lengte zorgen voor een uitstekende hendelwerking waardoor minder kracht nodig is bij het snijden. Aluminium hendelarmen en ergonomisch gevormde handgrepen met zachte onderdelen bieden de benodigde antislipeigenschappen en garanderen gebruiksgemak en veilig werken. Stootkussens van speciale kunststof beschermen de polsen. De garantie van 25 jaar garandeert de hoge kwaliteit Over het merk Gardena Gardena (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap of bodembewerking. Uw planten en gazon houdt u groen en gezond door de juiste besproeiing. Gardena heeft uitstekende oplossingen voor besproeiing, watertransport, reiniging en schoonmaken, besproeiingspompen en automatische besproeiing. Voor nagenoeg iedere tuin heeft Gardena een efficiënte besproeiingsoplossing....
€ 40.50

Snoeitechnieken

Het snoeien van de olijfboom in pot bestaat uit verschillende stappen, waaronder het vormen, het trimmen en het elimineren van dode takken. Voor het vormen moet je erop letten dat je twee of drie hoofdtakken laat staan, zodat het opengewerkte domein kan ontstaan. Deze takken moeten kort van de stam gesneden worden, zodat de twijgen dezelfde lengte krijgen. Als je dit doet, kun je het bijhouden, omdat meer dan drie pistes grote problemen veroorzaken in de toekomst. Ook moet je erop letten dat je twijgen met vloeiende lijnen verkrijgt. Dit zal elke zomer weer verschillende knoppen en bladeren creëren.

Voor trimmen kun je de lange twijgen zoeken die buiten het domein vliegen. Verwijder de lange twijgen,want deze kunnen leiden tot een parodia-achtig uiterlijk. Verwijder ook alle zijtakken die zich in een negatieve hoek bevinden en die gebogen twijgen die wegvallen van de stam of hoofdtak.

Voor de laatste stap – het verwijderen van dode takken – kun je het beste kleine schaar en bezem gebruiken. Verwijder alle dode of afgestorven twijgen, want deze veroorzaken schade en leiden tot afval. Als je klaar bent met het verwijderen van deze twijgen, kun je de grond rond de olijfboom in de pot schoonmaken. Vergeet niet je gereedschap te reinigen met een alkohol of andere desinfecterende oplossing om ziekten en schimmel te voorkomen.

Conclusie

Met de tips in dit artikel kun je je eigen olijfboom in de pot goed verzorgen. Regelmatig snoeien in de lente en de herfst is van groot belang, samen met het kiezen van de juiste snoei-gereedschappen en het gebruiken van de juist snoeitechnieken. Vergeet ook niet om je gereedschappen na afloop schoon te maken om ziekten en schimmel te voorkomen. Als je deze eenvoudige stappen volgt, kun je jarenlang van je olijfboom in pot genieten.

Plaats een reactie