Olijfboom in pot snoeien

Een olijfboom in pot is een mooie, zelfvoorzienende plant die het meeste leeftijd-geschikt is voor kleinere tuinen. De olive tree kan als binnen- of buitenplant worden gehouden, afhankelijk van waar u is gevestigd. Een olijfboom in pot heeft wat speciale aandacht nodig om gezond te blijven. Snoei de olijfboom in pot is erg belangrijk omdat het helpt om de vorm van de plant te handhaven en ook om ongewenste takken op te ruimen die kunnen knoeien met het uiterlijk van de plant. Dus hoe snoei je een olijfboom in een pot? Hieronder staan een aantal tips waar je rekening mee moet houden.

Wanneer een olijfboom in pot snoeien?

De meest geschikte tijd om een olijfboom in pot te snoeien is in de late winter of vroege lente (ongeveer februari/maart). Deze tijd van het jaar is gunstig omdat de boom voldoende tijd heeft om te herstellen van de snee voor het warmere seizoen. Hoewel deze boom een beetje lijdt onder harde en lange winters, kan hij het snoeien maar beter verdragen wanneer hij wat weerstand heeft teruggekregen.

Hoe een olijfboom in pot snoeien?

Om te begrijpen hoe je een olijfboom in pot correct moet snoeien, moet je de vorm van de boom begrijpen. De olijfboom in pot heeft een zogenaamd pastorale vorm, met lange, horizontale takken die dicht bij de grond uitsteken. Zorg ervoor dat de opgemaakte stam in de lengte niet te hoog is. Als je de hoogte boven een meter laat, kan de onderste stam gaan rotten.

Het is belangrijk om gezonde takken te bewaren en ongezonde te verwijderen. Let ook op het soort snoei dat je doet. Ga je takken verminderen of verwijderen? Als je slechts takken vermindert, knip dan kort op de top en
verwijder daar alle stengels die de olijfboom uitelkaar duwen. Verwijder de takken die dicht tegen de andere takken staan of die zichzelf naar binnen vouwen.

Gereedschap

Het soort gereedschap dat je gebruikt om een olijfboom in pot te snoeien, is van cruciaal belang. Het is een goed idee om sterk, schoon snoeigereedschap te gebruiken van een hoogwaardige kwaliteit. Snoeischaren zijn ideaal voor dunne takken en andere gereedschappen zoals loofschepjes, boomschaartjes en snoeisnijders zullen worden gebruikt om dikkere of hardere stelen te verwijderen.

Het is ook van belang om de gereedschappen schoon te houden voordat je ze gebruikt, zodat je geen ziekte en schimmels overbrengt naar de boom. Zorg ervoor dat je de gereedschappen na het snoeien goed schoonmaakt voordat je ze opbergt.

Na de snoei

Eenmaal alle ongewenste takken verwijderd zijn, moet u wat organische meststof toevoegen aan de aarde om het herstel te versnellen. Het is ook een goed idee om een compostlaag rond de wortelbodem van de boom te leggen. Dit helpt de olijfboom in pot sterk blijven.

Het waterbeheer is ook erg belangrijk na de plaatsing van een olijfboom in pot. Olijf bomen houden van een vochtige grond en het is noodzakelijk om te checken of de bovenste laag van de grond vochtig blijft. Controleer dus een keer per week op droogte en voeg voldoende water toe aan de aarde als deze te droog lijkt. Zorg er altijd voor dat de olijfboom in pot voldoende voedingsstoffen en vocht krijgt om gezond te blijven.

Conclusie:

Een olijfboom in pot is een prachtige, zelfvoorzienende plant die het meeste leeftijd-geschikt is voor kleinere tuinen. Hoewel deze boom kan groeien in binnen- of buitenklimaten, heeft het soms wat speciale aandacht nodig om gezond te blijven.

Het is heel belangrijk om de olijfboom in pot te snoeien. Snoei de boom in de late winter of de vroege lente en gebruik het juiste gereedschap: scherpe, gereinigde snoeischaren en snoeischaartjes. Na elke snoei voeg je organische meststoffen toe aan de aarde en controleer je of de bodem vochtig is. Als het goed wordt gedaan, is de olijfboom in pot een mooie, gezonde plant.

Plaats een reactie