Pruimenbomen snoeien

Het snoeien van pruimenbomen is een essentieel onderdeel van hun goede groei en het produceren van zoete en gezonde vruchten. Pruimenbomen zijn winterharde vruchtbomen die diep kunnen wortelen en gedijen in een verscheidenheid aan bodems. Fruittelers hebben veel baat bij het snoeien van pruimenbomen, omdat dit hun groei en productie verbetert. Snoeien van pruimenbomen moet op de juiste tijd en op de correcte manier worden gedaan.

Hoe en wanneer u een Pruimenboom moet snoeien

Het beste moment om een pruimenboom te snoeien is tijdens de begintijd van de winter, wanneer hij in rust is. Snoeien kan ook in het vroege voorjaar gedaan worden, maar omdat de meeste vruchten in de zomer zijn verkleurd, doet de teler er goed aan om de overgebleven vruchten te verwijderen. Pruimenbomen hebben na 5 jaar snoeien geen verdere snoei nodig. Echter, na deze 5 jaar dient de pruimenboom jaarlijks te worden gesnoeid om goed vruchten te produceren.

Om een pruimenboom adequaat te snoeien, worden er stappen gevolgd die ervoor zorgen dat er soepel gesnoeid wordt. Je start met het verwijderen van dood, ziek of zwak hout.Je zou ook de waterloten, dubbele knoppen en wat oud hout moeten verwijderen. Daarnaast is het belangrijk om schimmel op de stam te verwijderen om verdere schimmelproblemen te voorkomen.

Makita DUM111ZX LXT 18 V accu Grasschaar en Buxusschaar (excl. accu en lader)
Coolblue.nl
Standaard meegeleverd Zonder accu's en lader in doos inclusief buxusschaar Bijzondere kenmerken Dubbelsnijdende messen voor een mooi knipresultaat.Met beveiliging voor diepontlading van de accu: LED-indicator geeft de status aan.Stil en milieuvriendelijk door het gebruik van Lithium-ion accu.Lichtgewicht en compact ontwerp voor optimale bewegingsvrijheid.De LXT 18 V Makita accu past op ruim 250 machines.Ideaal voor preciesiewerk en het knippen van middelgrote oppervlakken.De messenset kan zonder gereedschap vervangen worden. De MAKITA DUM111ZX is ideaal voor het bijwerken van graskanten, het vormen en snoeien van buxus en het terugsnoeien van vaste planten en struiken. Dankzij de optioneel verkrijgbare steel 198516-8 is ergonomisch werken in een rechtopstaande positie mogelijk. Deze grasschaar heeft dezelfde basis als de DUM604Z met als verschil de werkbreedte van 110mm en de messen hebben een zwarte coating laag die corrosie tegen gaat. Standaard geleverd met een buxusschaarset van 200mm. Specificaties Platform:LXT 18 V Gewicht met BL1815N accu: 1,4 kg Vibratie ah met buxusschaarmes: 2,5 m/s² Gewicht met hoge LXT 18 V accu: 1,7 kg Onzekerheid (K) (LwA): 1,46 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) met grasschaarmes: 70 dB(A) Afm. lxbxh: 333x120x131 mm Max. snijcap.: 200 mm Aantal snijbewegingen: 2500 Onzekerheid (K) (LpA): 3 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met grasschaarmes: 74,28 dB(A) Volt (spanning): 18 V Geluidsdrukniveau (LpA): 70 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met buxusschaarmes: 78,3 dB(A) Werktijd hoog (BL1815N): 0,03125 uur Type motor: 2-polig Dubbelsnijdende messen: 1 Vibratie (K) met grasschaarmes: 1,5 m/s² Softgrip: 1 Vibratie (K) met buxusschaarmes: 1,5 m/s² Geluidsdrukniveau (LpA) met buxusschaarmes: 70 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) 2T slagmes: 70 dB(A) Vibratie ah onbelast: 2,5 m/s² Vibratie ah met grasschaarmes: 2,5 m/s²...
€ 63.36
Makita DUH483Z 18V LXT heggenschaar 48cm | zonder accu's en lader
Coolblue.nl
Let op! Standaard geleverd zonder accu's en oplader! Standaard meegeleverd 1x snijmessen voor heggenschaar 1x transportbescherming 1x beschermkapje voor accu Bijzondere kenmerken lichte en compacte heggenschaar op li-ion accu met een snijlengte van 48cm, ideaal voor lichtere snoeiwerkzaamheden in privé-tuinen. alle voordelen van een elektrische heggenschaar zonder de hinderlijke verlengkabel en het bijhorend risico op doorknippen. de verende ophanging van motor, transmissie en mesbalk binnen de behuizing zorgt voor een laag trillingsniveau. dubbelsnijdende mesbalk met tegengesteld bewegende messen en tegenmessen en tweezijdige snijrichting zorgt voor een efficiënte snijwerking. vuil- en harsafstotende nikkelcoating houdt de messen langer scherp en proper. verbrede aambeelden over de volledige lengte van het mes beschermen de gebruiker tegen snijwonden. elektrische veiligheidsrem stopt de messen zodra de machine met één van beide handen wordt losgelaten. overbelastings- en diepontlaadbeveiliging met lichtsignaal: rode led knippert wanneer de accu bijna opgebruikt is en geeft continu signaal bij lege batterij. met behulp van de optionele knipselvanger kan men het snoeisel uit de haag houden. deze basisversie wordt geleverd zonder batterijen en zonder lader, maar is compatibel met bijna alle andere lxt 18v li-ion batterijen. op deze manier kan u op een prijsbewuste manier uw collectie makita machines uitbreiden. Specificaties Batterijchemie Li-ion Afmetingen (l X B X H) 888 x 195 x 194mm Aantal Snijbewegingen Max. 1350min⁻¹ Effectieve Snijlengte 48cm Gebruiksduur Op Hoge Snelheid 30min Gegarandeerd Geluidspeil (ld) 89dB(A) Geluid Onzekerheidsfactor (k) 2,5 dB(A) Geluidsdrukniveau (lpa) 75 dB(A) Maximale Takdikte 10mm Mesafstand 15mm Nominale Accuspanning 18V Triaxiale Vibratiewaarde (ah) 2,5m/s² Vibratie Onzekerheidsfactor (k) 1,5m/s² Gewicht Met Standaard Accu 3,1kg ...
€ 106.33

De volgende stap is het tegenhouden van de bovenste takken om te vermijden dat de boom te hoog wordt. Dit kan worden gedaan door de uitstekende takken af te knippen. Vervolgens kunnen er dunne, lange takken worden verwijderd. Snoeien vermindert ook het aantal stekels waardoor de boompjes gemakkelijker te oogsten zijn.

De juiste gereedschappen voor het snoeien van Pruimenbomen

Het is belangrijk om het juiste gereedschap te hebben wanneer je pruimenbomen aan het snoeien bent. Om het snoeien te vergemakkelijken, is het van belang dat het gereedschap schoon en scherp blijft. Hierbij is het aan te raden om kwaliteitstoebehoren te gebruiken. De juiste gereedschap om je Pruimenbomen te snoeien:

  • Handzaag – voor het snoeien van kleinere takken.
  • Heggenschaar – voor het snoeien van takken tot 5 cm doorsnee.
  • Grote schaar – voor het snoeien van takken tot 10 cm doorsnee.
  • Snoeischaar – voor het snoeien van takken tot 20 cm doorsnee.
  • Pruner – voor het uitdunnen en vormen van takken tot 5 cm doorsnee.
  • Snoeilopers – voor het verwijderen van verdorde of zieke takken en voor het snoeien van de bovenste laag van de stam.

Als je je pruimenbomen regelmatig snoeit, worden de takken sterker en neemt de kans op ziekten en schimmels af. Ook zorgt het voor meer licht binnenin de bovenkant van de boom, waardoor de verdeling van de vruchten verbetert. Dit betekent dat de boompjes vruchten van een hoger kwaliteit bevatten.

Conclusie

Snoeien van pruimenbomen is noodzakelijk voor een gezonde en vruchtbare boom. Het is echter belangrijk dat de boompjes op de juiste manier en op de juiste tijd worden gesnoeid, met de juiste gereedschap. Als je je Pruimenbomen regelmatig snoeit, worden de takken sterker en neemt de kans op ziekten en schimmels af. Pruimenbomen zijn winterharde vruchtbomen die diep kunnen wortelen en gedijen in een verscheidenheid aan bodems.

Plaats een reactie