Rhododendrons snoeien

Rhododendrons zijn een populaire aanwinst voor tuinen over de hele wereld. Ze voegen kleur en vorm toe aan elke tuin en kunnen jarenlang bloeiende schoonheid bieden als je je rhododendron goed verzorgt. Elke tuin heeft van tijd tot tijd een goede snoeibeurt nodig. Als je wilt dat je rhododendron de bloemen biedt waar je van droomt en gezond blijft, moet je ervoor zorgen dat je deze snoeibeurten goed uitvoert en weet wanneer je het beste kan snoeien. Lees verder om te weten hoe je jouw rhododendron in topconditie houdt.

Wanneer moet je een Rhododendron snoeien?

De meeste rhododendrons bloeien in de maand mei. Als je rhododendron goed blijft groeien, heeft deze na de bloei een serieuze snoeibeurt nodig. Vaak mag je deze beurt geven in juli of augustus – maar check het beste in jouw gebied; sommige klimaatzones hebben vroeger of later strensnoeiseizoenen. Je kan ervoor kiezen om in het voorjaar lichte snoeibeurt toe te voegen om je rhododendron de kans te geven om zijn mooie bloemen te tonen.

Snoeien laat je meer van de bloemen zien en maakt je rhododendron gezonder. Het krijgt meer licht, lucht en voedingsstoffen, waardoor meer energie wordt bespaard voor het laten bloeien van mooie bloemen. Kortom, je moet je rhododendron minstens eenmaal per jaar snoeien.

Hoe snoei je Rhododendrons?

Het eerste dat je doet bij het snoeien van je rhododendron is het bekijken van de plant. Kijk of er verdorde takken aanwezig zijn die je weg moet snoeien. Wanneer er takken met winterbeschadiging zijn en geen teken van herstel worden waargenomen, moeten deze worden weggesneden. Oude bloemen of bloemschermen moeten ook worden verwijderd om ervoor te zorgen dat iedere lente meer licht en lucht de bloemen bereikt.

Na verdorde twijgen en oud bloemen, let op de takken van de rhododendron. Als je deze goed observeert, kun je zien dat sommige takken dunner en minder gezond zijn dan andere. Je moet dit soort takken verwijderen en alleen de gezonde takken laten staan. Wees niet bang om skeletachtig te snoeien; jouw doel is om een gezonde, compacte rhododendron te creëren met meer licht en lucht die de bloemen toegang hebben.

Hanneke, je doel is om jouw rhododendrons strak te krijgen. Je moet ’s avonds of in de ochtend snoeien, voordat de hitte van de zon de plan kan uitdrogen. Neem bij het snoeien een paar handschoenen mee om ervoor te zorgen niet door doorns te worden geprikt. Gebruik een scherp stuk gereedschap dat kan worden gebruikt om alle takken voorzichtig af te knippen en altijd knip net boven een naaste zijtak.

Sinds de winterjassen de vorm en het uiterlijk van je rhododendron bepalen, heb je ook wat extra voorzichtigheid nodig. Voor de laatste finishing touch moet je de planten licht bij knippen. Anders, als je te veel snoeit, kan je je rhododendron beschadigen. Daarom raden experts ook aan om een plaatselijke ervaren tuinman te raadplegen voordat je beslist om jouw rhododendron te snoeien.

Conclusie

Rhododendrons snoeien is een belangrijk onderdeel van tuinieren, zeker als je de bloemenvelden die deze struik kan produceren, wil genieten. Snoeien laat je zien wat er onder de bloeiende schoonheid van je rhododendron schuilt. Omdat deze struiken je tuin versieren met hun eindeloze bloemen, wil je ervoor zorgen dat je deze zo gezond mogelijk-en slim-houdt. Bij het snoeien moet je steeds voorzichtig zijn om irriterende of gevaarlijke doorns te voorkomen. Door deze gids te volgen kun je ervoor zorgen dat je rhododendrons de best mogelijke bloei en gezondheid bezitten die het maar kan hebben.

Plaats een reactie