Rhododendrons snoeien

Rhododendrons groeien het vaakst in het wild in het Noord-Europese landschap. Met hun grote en vele kleurenbladeren zijn ze één van de meest voorkomende planten in het Nederlandse en Belgische landschap. Veel tuinliefhebbers willen deze prachtige bloemen in hun eigen tuinen hebben. Rhododendrons moeten echter regelmatig gesnoeid worden om hun optimale bloei te behouden. Het is belangrijk om te weten hoe je Rhododendrons het beste kunt snoeien en daarom geven we je in dit artikel wat tips.

Wanneer Rhododendrons snoeien?

Het snoeien van Rhododendrons is meestal zeer eenvoudig en doet je weinig moeite. Dit betekent echter niet dat je Rhododendrons wanneer je maar wilt mag snoeien. Er zijn bepaalde perioden in het jaar waarin je je Rhododendrons het beste kunt snoeien. De beste tijd om Rhododendrons te snoeien is van juli tot augustus. Deze maanden hebben het juiste klimaat om Rhododendrons te snoeien, namelijk rond 18 //emperature en een relatief hoge luchtvochtigheid. Als je hier niet aan kan voldoen, kun je ook proberen Rhododendrons in het voorjaar te snoeien als de bloemen al bloeien.

Hoe Rhododendrons snoeien?

Rhododendrons snoeien is vrij eenvoudig. Hoewel het misschien een beetje eng klinkt, heb je eigenlijk maar weinig gereedschap nodig om een Rhododendron te snoeien. Ten eerste heb je echte niet nodig, omdat Rhododendrons makkelijk te snoeien zijn met een simpele handzaag of een schaar. Je kunt ook tuinschaar, een kleine snoeischaren of een zware takkenschaar gebruiken. Zorg er echter voor dat je de gereedschappen goed ontsmet voordat je ze gebruikt. Vervolgens moet je alle vertakkingen snoeien die je wilt verwijderen en doorgesneden vertakkingen opschonen. Dit kun je doen door alle kleine zijtakken en takken net onder de tweede naald te verwijderen. Als de Rhododendrons gesnoeid is, moet je de bloempot of de plant terugplaatsen in de tuin. Hierna moet je nog wat sproeien om het herstel te vergemakkelijken.

Overige tips voor Rhododendrons snoeien

Er zijn een aantal andere tips die je moet volgen bij het snoeien van Rhododendrons. Als eerste, probeer Rhododendrons alleen te snoeien wanneer deze al bloeien. Wanneer je Rhododendrons snoeit voordat ze bloeien, zorg er dan voor dat je de bloemen die al zijn gevormd laat staan. Alle overbodige takken zijn heel makkelijk te herkennen doordat ze alleen bladeren hebben maar geen bloemen. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je nooit meer dan een derde van de bladeren of takken per keer snoeit. Als je meer dan een derde snoeit, kan dit schadelijk zijn voor de plant. Het laatste wat je moet onthou is dat je, voordat je Rhododendrons gaat snoeien, de plant altijd goed water geeft, zodat de plant jou met een sterk, gezond gebladerte beloond.

Conclusie

Rhododendrons snoeien is eenvoudig en als je deze tips volgt, kun je jarenlang genieten van een prachtige Rhododendron in je tuin. Zorg er echter voor dat je Rhododendrons alleen snoeit tussen juli en augustus en dat je de plant goed water geeft voordat je een snoeibeurt begint. Zet alleen de bloemen en ontnoodig de takken die geen bloemen hebben. Als je deze tips opvolgt, zal jouw Rhododendronsjes er prachtig uit zien en een waardevolle aanvulling vormen voor jou tuin.

Plaats een reactie