Rode Bessen snoeien

Rode bessen zijn een gezonde en smakelijke toevoeging aan elke tuin. Gelukkig kunnen ze heel goed groeien in tuinen in Nederland, maar ze hebben wel wat extra aandacht nodig om hun optimale kwaliteit te behouden en te laten floreren. Rode bessen kunnen goed bestand zijn tegen de seizoensinvloeden en de hoge temperatuuren in de zomermaanden, maar regelmatig snoeien is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de bessen produceren. In dit artikel gaan we kijken naar het snoeien van rode bessen, waarom dat belangrijk is, wat het beste moment is om te snoeien en hoe je het beste kunt snoeien met de juiste gereedschappen.

Waarom snoeien?

Snoeien is de beste manier om rode bessen gezond te houden. Rode bessen hebben een lange levensduur, maar als je ze niet goed onderhoudt, krijgen ze minder energie om te bloeien. Door af te knippen wat oud en zwak groen is, kun je er zeker van zijn dat je plant genoeg energie heeft voor meer en gezondere rode bessen. Het snoeien zorgt er ook voor dat de plant een gezond en gelijkmatig uiterlijk heeft omdat dood en oud hout wordt verwijderd, waardoor je meer ruimte hebt om te produceren. Snoeien laat ook meer licht door de onderste bladeren en takken, waardoor de bessen beter groeien.

Wanneer snoeien?

Het beste moment om rode bessen te snoeien is aan het einde van de winter en het begin van de lente. Dit is de beste tijd omdat de plant de minste effecten zal ondervinden van de kou tijdens de snoei. Wacht tot het einde van de winter en begin van de lente en na de eerste volledig gevormde bloesem op de bessenbomen. Zo heb je wat groen en bloesem van het afgelopen jaar achtergelaten om de trein te helpen goed te groeien en te produceren.

GARDENA - TeleCut Telescopische - Takkenschaar 520-670B - 42 mm Verstelbare Lengte
Coolblue.nl
De Gardena takkenschaar TeleCut 520-670 B is een bypass takkenschaar voor het snoeien van vers hout. Vanwege het lage gewicht en de uitstekende werking van de armen, heeft u weinig kracht nodig om te snoeien. De in lengte verstelbare hefboomarmen maken ook het nauwkeurig snoeien van hogere takken mogelijk. Daarnaast beschermen stopbuffers van speciaal kunststof uw gewrichten. Precisiegeslepen messen met antikleeflaag garanderen een nauwkeurige snede die vriendelijk is voor planten. 25 jaar garantie. Belangrijkste specificaties van dit product De hendelarmen met verstelbare lengte zorgen voor een uitstekende hendelwerking waardoor minder kracht nodig is bij het snijden. Aluminium hendelarmen en ergonomisch gevormde handgrepen met zachte onderdelen bieden de benodigde antislipeigenschappen en garanderen gebruiksgemak en veilig werken. Stootkussens van speciale kunststof beschermen de polsen. De garantie van 25 jaar garandeert de hoge kwaliteit Over het merk Gardena Gardena (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap of bodembewerking. Uw planten en gazon houdt u groen en gezond door de juiste besproeiing. Gardena heeft uitstekende oplossingen voor besproeiing, watertransport, reiniging en schoonmaken, besproeiingspompen en automatische besproeiing. Voor nagenoeg iedere tuin heeft Gardena een efficiënte besproeiingsoplossing....
€ 49.99

Hoe snoeien?

Snoeien van rode bessen is anders dan bij andere plantensoorten. Het is belangrijk om de juiste methode te volgen en dit begint bij het kiezen van de juiste gereedschappen. Gebruik sneden voor het snoeien, het prefereerbaar gebruik snoeischaren. Snoeischaren zijn speciaal ontworpen voor de takken en bezorgen minder stress voor de plant. De scharen moeten scherp en stevig zijn. Onder welke kun je de takken beter afsnijden, knippen, en niet schudden.

Om te beginnen moet je alle takken inspecteren die je wilt bijsnijden. Kijk goed naar de takken en zoek naar tekenen van sterfte, schimmel, schade en algehele tekenen van ziekte. Verwijder alle zwakke, doode of beschadigde takken zorgvuldig, zodat je de plant kunt helpen om zichzelf te behouden en te ontwikkelen. U moet ook alle takken bouwen die dwars door elkaar groeien of elkaar tegenhouden. Houd de rode besplant uit de buurt van tralies of muren die tegen de planten aandrukken.

Begin met het bijsnijden van grote takken, waarvan sommige meer dan 1,5 cm dik zijn. Deze takken moeten stevig worden geklemd om schade te voorkomen aan de plant. Gebruik vervolgens de schaar om de kleinere takken en toegang tot de plant te vergemakkelijken. Houd er rekening mee dat je niet de stam of de wortels van de plant beschadigd. Laat vervolgens een kleine marge aan weerszijden van de snede om vrij te hebben van schade.

Als laatste is het belangrijk om de rode besplant van de resten te reinigen. Gebruik een klein handgereedschap om de losse takken te verwijderen en vooral om te voorkomen dat er rotting optreedt. Zorg dat u alle losse houtstukken en schimmel kwijtraakt, omdat er anders een grote schade aan je rode besplant kan ontstaan.

Conclusie

Het snoeien van rode bessen is erg belangrijk om de plant gezond te houden. Rode bessen doen het goed in Nederland en kunnen gemakkelijk winters overleven maar regelmatige snoei is iets wat je moet doen voor het genereren van gezondere bloesem. Snoeien doe je het best in het voorjaar, als de winter bijna voorbij is. Gebruik scharen om snel en effectief te snoeien en zorg ervoor dat er geen takken of stukken blijven liggen, zodat er geen schimmelvorming optreedt.

Plaats een reactie