Rode Bes snoeien

Rode bes is een vruchtgewas dat vaak wordt gebruikt om speciale gerechten, sauzen en zoetigheden te maken. De vruchten zijn donkerrood, eetbaar en hebben een zoet-zure smaak die lijkt op dat van een veenbes. Rode bes heeft een lange geschiedenis vanteelt in Nederland en vele landen wereldwijd voor consumentengebruik. De snoei is een belangrijk onderdeel van het beheer van rode besplanten, omdat het helpt om de vrucht productie te verhogen en de kwaliteit van de vruchten te verbeteren. In dit artikel wordt in detail uitgelegd hoe je rode bes succesvol kunt snoeien.

Hoe en wanneer snoeien?

Snoeien van rode bes moet in het voorjaar of in het vroege najaar gebeuren, een paar weken voor de bloei. Bij het snoeien, de klimplanten en de zuigende takken terug te snoeien, om scheuten met vruchten te behouden. Houd er rekening mee dat rode bes een tweejarig planten is, omdat dit betekent dat na 2 jaar alle oude takken moeten worden verwijderd. Om de vruchtproductie te verbeteren, moeten de ijlere takken worden verwijderd. Zorg dat u de beste takken behoudt, waar de bladeren dicht bij elkaar staan. Laat iedere tak twee bladeren boven de top achter om te zorgen dat de tak zal groeien.

Ook tijdens het snoeien, is het belangrijk rekening te houden met de bodemcondities. Als de grond slecht is, dan is het aan te raden de stengel terug te kappen tot ongeveer 8 cm boven de grond. Als de grond goed is, dan hoeft dit niet te worden gedaan, omdat dit ervoor kan zorgen dat er geen nieuwe groei zal ontstaan. De plant moet zo weinig mogelijk worden gesnoeid om te voorkomen dat de groei beperkt wordt.

Makita DUM111ZX LXT 18 V accu Grasschaar en Buxusschaar Body
Coolblue.nl
Standaard meegeleverd Zonder accu's en lader in doos inclusief buxusschaar Bijzondere kenmerken Dubbelsnijdende messen voor een mooi knipresultaat.Met beveiliging voor diepontlading van de accu: LED-indicator geeft de status aan.Stil en milieuvriendelijk door het gebruik van Lithium-ion accu.Lichtgewicht en compact ontwerp voor optimale bewegingsvrijheid.De LXT 18 V Makita accu past op ruim 250 machines.Ideaal voor preciesiewerk en het knippen van middelgrote oppervlakken.De messenset kan zonder gereedschap vervangen worden. De MAKITA DUM111ZX is ideaal voor het bijwerken van graskanten, het vormen en snoeien van buxus en het terugsnoeien van vaste planten en struiken. Dankzij de optioneel verkrijgbare steel 198516-8 is ergonomisch werken in een rechtopstaande positie mogelijk. Deze grasschaar heeft dezelfde basis als de DUM604Z met als verschil de werkbreedte van 110mm en de messen hebben een zwarte coating laag die corrosie tegen gaat. Standaard geleverd met een buxusschaarset van 200mm. Specificaties Platform:LXT 18 V Gewicht met BL1815N accu: 1,4 kg Vibratie ah met buxusschaarmes: 2,5 m/s² Gewicht met hoge LXT 18 V accu: 1,7 kg Onzekerheid (K) (LwA): 1,46 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) met grasschaarmes: 70 dB(A) Afm. lxbxh: 333x120x131 mm Max. snijcap.: 200 mm Aantal snijbewegingen: 2500 Onzekerheid (K) (LpA): 3 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met grasschaarmes: 74,28 dB(A) Volt (spanning): 18 V Geluidsdrukniveau (LpA): 70 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met buxusschaarmes: 78,3 dB(A) Werktijd hoog (BL1815N): 0,03125 uur Type motor: 2-polig Dubbelsnijdende messen: 1 Vibratie (K) met grasschaarmes: 1,5 m/s² Softgrip: 1 Vibratie (K) met buxusschaarmes: 1,5 m/s² Geluidsdrukniveau (LpA) met buxusschaarmes: 70 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) 2T slagmes: 70 dB(A) Vibratie ah onbelast: 2,5 m/s² Vibratie ah met grasschaarmes: 2,5 m/s²...
€ 63.99

Gereedschappen

Er zijn verschillende soorten gereedschappen die nodig zijn om rode bes goed te snoeien. Allereerst, een goede, scherpe takkenschaar of snoeischaar. U moet een correct geslepen snoeischaar kiezen om uw rode besplanten naar behoren te verzorgen, omdat een scherpe snede de kans op infectie en verwonding aan de planten vermindert. Een tweede nuttig gereedschap dat u wilt gebruiken bij het snoeien, is een tuinslanghaspel. Deze wordt gebruikt om de snoeiplakken (alleen de kleine eindstukjes) te verwijderen na het snoeien. U kunt de plakjes in de tuinslang verstoppen zodat ze niet zichtbaar zijn.

Ten slotte, als je wilt zijn begeleide tijdens het snoeien, dan kun je overwegen om een hovenier te huren om je te helpen. Ze kunnen je helpen om de juiste takken en plakjes te identificeren, de tuinslang goed te installeren en de schade aan de planten te verminderen. Een professionele hovenier zal ook kunnen adviseren over hoe het beste te gaan om uw rode besplanten goed te verzorgen.

Conclusie

Snoeien van rode bes is een belangrijk onderdeel van de verzorging. Het is belangrijk om te snoeien in het voorjaar of in het vroege najaar, voordat de bloei begint. Om de vruchtproductie te verbeteren, moeten de ijlere takken worden verwijderd en als nodig moeten oude takken worden verwijderd. De beste takken moeten worden behouden, waar de bladeren dicht bij elkaar staan. Om het snoeien uit te voeren, heb je de juiste gereedschappen nodig, zoals een goede, scherpe snoeischaar en een tuinslanghaspel. Als je hulp nodig hebt bij het snoeien, kun je een hovenier inhuren om je te helpen. Met de voorbereiding, de juiste gereedschappen en de juiste technieken kun je je rode besplanten perfect snoeien.

Plaats een reactie