Viburnum Snoeien

Viburnum is een populaire plant in onze tuinen en vele tuinliefhebbers genieten van de schoonheid ervan. Maar net als elke andere tuinplant kan Viburnum geregeld onderhouden worden, om ervoor te zorgen dat hij er gezond en mooi uit blijft zien. Als je de juiste technieken gebruikt voor het snoeien van de Viburnum, zorg je ervoor dat hij weer glorieus uit de voeten kan. Je ontdekt hieronder wat je moet weten om Viburnum goed te snoeien.

Hoe en wanneer Viburnum te snoeien?

De belangrijkste regel voor het snoeien van Viburnum is dat je dit best in de late winter doet. In sommige regio’s kan je dit het beste doen als de Viburnum als de bloembekers geel kleuren en de slijmklodders verdwijnen. Dit is wanneer de bladeren beginnen af te sterven en er geen sapstroom meer is. Zo voorkom je dat je de plant beschadigd, als je deze tuinplant snoeit als de knoppen net aan het ontwaken zijn.

Snoei verder netjes en symmetrisch. Er zijn twee manieren om te snoeien: je kunt vormsnoei toepassen, of renovatiesnoei. Bij vormsnoei ga je ervan uit dat de plant gezond en goed onderhouden is. Hierbij worden er stukken verwijderd met een scherp en schoon gereedschap, om een mooie vorm te behouden of te creëren. Bij renovatiesnoei ga je in op problemen die al bij de plant aanwezig waren. Hierbij ga je veel verder dan enkel vormsnoei, verjong je de plant door bijvoorbeeld de stam of takken weg te knippen en deze te vervangen door stukken die als ondersteuning dienen.

Het is belangrijk om schoon en scherp gereedschap te gebruiken bij het snoeien van Viburnum. Je kunt bijvoorbeeld een takkenschaar gebruiken voor kleinere takken of een verrijdbare schaar voor de grotere. Merk als je het gereedschap schoonmaakt, met name de messen, op dat je handschoenen draagt om mogelijke infecties te voorkomen.

Snoeien voor esthetiek

Snoeien is ook belangrijk om de esthetische factor van je tuin te verbeteren. Hierbij wil je bijvoorbeeld dat al je struiken, heesters en bomen een goede verhouding aan elkaar hebben. Snoei de Viburnum op deze manier aan, als hij bijvoorbeeld het uitzicht op het terras opvangt of als hij te hoog of breed wordt om bv. langs het pad naar de voordeur of achter de garage te passen.

Vergeet niet de zon ! Sommige soorten Viburnum hebben meer zon nodig dan andere. Controleer op de verpakking van de plant of er informatie staat over de toegestane zonlicht mogelijkheden bij dat bepaalde ras. Als jouwplant meer zonlicht nodig heeft, tracht dit dan zoveel mogelijk te verlenen en los dit eventueel op met snoeien, hetzij door de takken te vormen of door takken weg te knippen die de andere tuinplanten verdringen.

Het verschrompelen en vermagerd van Viburnum

Viburnum kan ook verschrompelen en vermageren als het niet voldoende water en voedingsstoffen krijgt. Een veelvoorkomende oorzaak is dat de plant niet van de juiste standplaats geniet. Probeer de plant daarom te herplanten in de juiste grond, zoek de juiste plek voor jouw Viburnum. Vergeet tijdens het herplanten ook geen bemesting toe te voegen, dit helpt jouw Viburnum weer op te knappen en aan te sterken.

Tot slot kan je Viburnum bijna het hele jaar door verzorgen. In de winter als de plant niet in bloei is, kun je eventueel struiken snoeien en dode takken verwijderen. In het late voorjaar kun je eindelijk weer bloemen verwachten. Bloembekers die dan al verwelkt zijn kunnen weggesneden worden, zodat plaats vrijkomt voor nieuwe bloemen om te bloeien. En in de late zomer kun je vervolgens knoppen knippen die je niet wilt hebben, ter voorbereiding op een volgend jaar.

Conclusie

Viburnum snoeien helpt de plant gezond en gezond te houden, waardoor de plant mooi blijft. Voer het totale proces uiterst voorzichtig uit, want het kan makkelijk aanstoot veroorzaken. Dit kan leiden tot bladuitslag, pijn en bloedverlies. Kies het doe-het-zelf-project ook in tijden uit wanneer het weer vrij warm is. Zorg ervoor dat je de schaar of takkenschaar altijd schoonmaakt en wees voorzichtig bij het hanteren.

Plaats een reactie