Vijg snoeien

Vijgen zijn heerlijke, zoete fruitsoorten die zowel rauw of gekookt gegeten kunnen worden. Het is ook een mooie toevoeging in de tuin en een echte sier. Helaas zal een vijg niet zonder wat onderhoud groeien. Niet alleen heeft hij voldoende water en voedingsstoffen nodig, maar ook snoeien is nodig. Om er het beste uit te halen moet je weten hoe je een vijg goed kunt snoeien.

Hoe en wanneer een Vijg snoeien?

Vijgen kunnen het beste in het vroege voor- of late najaar worden gesnoeid. De beste periode om te snoeien is in de wintermaanden, die beginnen van november tot februari. Dit is de periode waarin de vijgen rust hebben en minder kwetsbaar zijn voor ziekten. Snoeien heeft verschillende doelen, zoals onderhoud en verjonging van de struik. Je kunt gemakkelijk takken verwijderen om meer licht en lucht in de struik te krijgen, of je kunt oude takken weghalen om ruimte te maken voor nieuwe groei. Ook het vormen van nieuwe, jonge takken om een meer open en bosachtige look te krijgen is een optie bij het snoeien van een vijg.

Wat voor gereedschap heb je nodig?

Snoeien is iets wat je vaak met je handen alleen kunt doen, maar er zijn een paar gereedschappen die je nodig kunt hebben. Ten eerste heb je een uitdunningsschaar nodig, die je helpt om takken te verwijderen, vorm te geven en de jonge groei te onderhouden. Daarnaast heb je ook een heggeschaar nodig om oude takken en dode bladeren te verwijderen. Het is ook handig om takken die door de wind gebogen zijn, te knippen. Ten slotte heb je vijl nodig om schubben te verwijderen waarmee je ziekte en plagen kunt voorkomen.

Tips voor het snoeien van een Vijg

Heb je wat gereedschap nodig? Snoeien is ook een kunst en er zijn enkele tips die je misschien kunnen helpen bij het behalen van het beste resultaat. Ten eerste is het altijd belangrijk om je gereedschap schoon te houden; schoon gereedschap is een must voor het snoeien van tuinplanten. Daarnaast is het van belang om geen extreme snoeimethode te gebruiken. Zorg ervoor dat je de takken knipt waar ze gezond uitzien en vormt een hiërarchie om zo veel mogelijk van je vijg te behouden. Tot slot is het belangrijk om te letten op de tijd: de beste tijd om te snoeien is in de wintermaanden, als de vijg in rust is. Als je ervoor zorgt dat je je vijg in deze periode goed onderhoudt, zal hij je later belonen met veel zoete vijgen in de zomer!

Plaats een reactie