Vijgen snoeien

Vijgen zijn heerlijke eetbaar fruit dat je in onze gebieden vrij gemakkelijk kunt verbouwen. Snoeien is noodzakelijk om het fruit dat de struik aanmaakt zo gezond mogelijk te laten groeien. In dit artikel leggen we uit hoe je Vijgen het best kunt snoeien, in welke periode van het jaar, hoe je het aanpakt en met welke gereedschappen je het snoeien uitvoert.

Het snoeien van vijgen

Het is belangrijk om vijgen, ook wel vijgenbomen genoemd, regelmatig te snoeien. Snoeien garandeert dat de bomen stevig, sterk en productief zijn. In het algemeen kunnen vijgenbomen in elke warmere gematigde klimaatzone worden gekweekt. Als de winter hard en lang is, kunnen sommige variëteiten echter schade oplopen. Hiervoor geldt dus dat je ze voorzichtig moet snoeien.

Snoeien moet alleen worden uitgevoerd als de temperatuur boven 10°C is. In sommige gevallen is het geschikter om in februari of begin maart te snoeien. Voor de meeste types is echter het beste moment om te snoeien tijdens het voorjaar, als alle bloemen zijn afgestorven. Vergeet niet: wanneer je gaat snoeien, draag dan handschoenen om je handen te beschermen.

Hoe te snoeien

Om te beginnen met snoeien, leg je de takken in de juiste vorm. Om een ​​volle kroon te produceren, moeten de takken zo worden geknipt dat er voor een open kokervorm wordt gezorgd. Controleer of er geen dode, beschadigde of zieke takken aanwezig zijn. Als je deze herkent, kun je deze het beste verwijderen. Doe deze stappen om de Vijgen het beste te snoeien:

  • Begin met het verwijderen van het oudere hout, dus de oudste en dikste takken. Deze zullen minder energie opleveren om te groeien.
  • Knip de takken terugsnoeien. Als de struik wordt blootgesteld aan hard weer, moet deze worden terugsnoeien om de meest kwetsbare delen te beschermen.
  • Verwijder ook alle verticale loten om ervoor te zorgen dat lucht vrij door de kroon stroomt.
  • Ten slotte moet je ook waar nodig takken verwijderen die in elkaar wikkelen, zoals twee takken die elkaar raken of die elkaar kruisen.

Gereedschappen die je nodig hebt

Om een vijgenboom te snoeien zijn er een paar tools die je nodig hebt. Ten eerste heb je een goed scherp kapmes dat je kunt gebruiken om de takken af te knippen. Ten tweede heb je een stoknekse, waarmee je de takken recht omhoog kunt trekken en onderscheiden waar je ze moet knippen. Je hebt ook een handschoenenpak nodig om je handen te beschermen als je de stoknekse gebruikt, en misschien ook een paar pleisters om je handen te repareren als je je pijn doet.

Beperking van schade

Het snoeien van vijgenbomen kan schade aan de struiken veroorzaken. Dit kan worden verminderd door raken van de startpunten van het snoeien te vermijden en verschillende soorten snoeionderdelen, zoals terugsnoeien of mixsnoeien, toe te passen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de snippen schoon en vrij van knoppen zijn. Als knoppen zichtbaar zijn, moet je die met een schoon kapmes afknippen voordat je die weggooit.

Summary

Vijgen kunnen worden gekweekt om heerlijk eetbaar fruit te produceren. Door middel van het snoeien kunnen de bomen sterk, stevig en productief blijven. Snoeien dient plaats te vinden als de temperatuur boven 10°C is. Er is een aantal gereedschappen waar je gebruik van moet maken zoals een scherp kapmes, stoknekse met handschoenen, en misschien een paar pleisters voor je handen. Om schade te voorkomen, moet je de startpunten van het snoeien vermijden en meerdere soorten snoei onderdelen toe te passen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat alle snippen schoon en vrij van knoppen zijn. Als je deze tips volgt, kun je van je Vingen een gezonde en productieve struik maken.

Plaats een reactie