Vijgenboom snoeien

Vijgenbomen hebben de neiging om veel te groeien waardoor het belangrijk is om ze ecosystemen te laten creëren door ze periodiek te snoeien. Het snoeien helpt je om het gewenste uiterlijk en vorm van je vijgenboom te behouden, helpt de plant gezond te blijven en zelfs levert op vroegere rijping van sommige vruchten. Snoeien van je vijgenboom wordt geadviseerd gedurende de wintermaanden, meestal met de winter die start op december.

Voorbereiding

Voordat je je vijgenboom gaat snoeien, is het belangrijk om de juiste gereedschappen klaar te hebben. Je hebt een goede snoeischaar nodig voor het verwijderen van de dunne twijgen, lange stengels en om overtollig uitlopers te verwijderen. Je hebt ook een koebel of kettingzaag nodig om de grote takken te verwijderen. Verzorg de gereedschappen door ze schoon te maken en smeren met olie. Controleer vervolgens of alle messen echt scherp zijn, zodat je gemakkelijk en veilig kunt knippen.

Tijdens het snoeien

Om te beginnen met het snoeien, moeten eerst alle dode, kromme en kwetsbare takken worden verwijderd. Dit onderhoud bevordert de groei van de boomschors en vermindert het risico op schimmelinfecties. Bij kleinere takken kun je een goede tuinschaar gebruiken, terwijl je voor de dikkere takken een zaag en koebel nodig hebt. Verwijder niet te veel takken tegelijk, omdat dit de levensduur van de boom kan verkorten. Zorg er ook voor dat je geen open wonden achterlaat bij het snoeien, omdat dit het risico op de vorming van schimmels verhoogt.

GARDENA - TeleCut Telescopische - Takkenschaar 520-670B - 42 mm Verstelbare Lengte
Coolblue.nl
De Gardena takkenschaar TeleCut 520-670 B is een bypass takkenschaar voor het snoeien van vers hout. Vanwege het lage gewicht en de uitstekende werking van de armen, heeft u weinig kracht nodig om te snoeien. De in lengte verstelbare hefboomarmen maken ook het nauwkeurig snoeien van hogere takken mogelijk. Daarnaast beschermen stopbuffers van speciaal kunststof uw gewrichten. Precisiegeslepen messen met antikleeflaag garanderen een nauwkeurige snede die vriendelijk is voor planten. 25 jaar garantie. Belangrijkste specificaties van dit product De hendelarmen met verstelbare lengte zorgen voor een uitstekende hendelwerking waardoor minder kracht nodig is bij het snijden. Aluminium hendelarmen en ergonomisch gevormde handgrepen met zachte onderdelen bieden de benodigde antislipeigenschappen en garanderen gebruiksgemak en veilig werken. Stootkussens van speciale kunststof beschermen de polsen. De garantie van 25 jaar garandeert de hoge kwaliteit Over het merk Gardena Gardena (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap of bodembewerking. Uw planten en gazon houdt u groen en gezond door de juiste besproeiing. Gardena heeft uitstekende oplossingen voor besproeiing, watertransport, reiniging en schoonmaken, besproeiingspompen en automatische besproeiing. Voor nagenoeg iedere tuin heeft Gardena een efficiënte besproeiingsoplossing....
€ 40.50

Na het snoeien

Na het snoeien is het belangrijk om de habitats van insecten en andere dieren die in de vijgenbomen leven te herstellen. Gebruik verschillende stukken hout om het gat te dichten dat je hebt gemaakt met het verwijderen van de takken. Lepel de boom met mest met lage stikstof- en fosforgehalte. Vergeet niet om je sparen schoon te maken en op te bergen. Je kunt ook mulchen om de bodem te behouden.

Samenvatting

Vijgenbomen zijn een fraaie aanvulling op je tuin en met geregelde snoei blijft de boom gezond en krijgt hij een mooi uiterlijk. Snoeien kan het beste gedaan worden in de wintermaanden, gebruik voor het snoeien je schaar voor de kleine takken en koebel of kettingzagen voor de dikke en lange takken. Na het snoeien hou je de habitats van insecten intact en mest je de vijgenboom met mest met lage stikstof- en fosforgehalte.

Plaats een reactie