Buxus snoeien

Buxus is een veelvoorkomende struik of heester die vaak wordt toegepast in tuinen. Het zijn opvallende, kleine struiken met prachtig gedefinieerde bladeren en stevige takken. Twee soorten Buxus zijn populair in tuinen: de buxussempervirens en de buxusmicrophylla.

Hoewel Buxus er mooi uitziet, moet voorzichtig worden omgegaan met deze struiken, aangezien dit type tuinplant gemakkelijk te veel kan groeien. Regelmatig snoeien van Buxus is dan ook noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de plant er gezond en mooi uitziet. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende manieren waarop je Buxus kunt snoeien.

Buxus snoeien: waarom is dit nodig?

De groei van Buxus dient in bedwang gehouden te worden om er voor te zorgen dat de vorm en het uiterlijk van je tuin behouden blijft. Bovendien kan het snoeien ervoor zorgen dat de plant gezonder wordt en minder last heeft van schimmelinfecties of insectenplagen.

Er zijn twee hoofdsoorten van Buxus snoeien: het verstevigen van de vorm en het verminderen van de grootte. Vormverstevigende snoei wordt gedaan om ervoor te zorgen dat de plant de juiste vorm behoudt. Hierbij worden de lange takken afgeknipt zodat de plant zijn karakteristieke bolvorm conserveert. Uitsnoeien wordt toegepast om een overbodige groei te verminderen. Deze vorm van snoeien wordt meestal toegepast wanneer de plant te veel vertakt en helemaal geen vorm meer heeft.

Hoe en wanneer Buxus snoeien?

Het is belangrijk om de juiste tijd en het juiste gereedschap voor snoei te gebruiken, om ervoor te zorgen dat je je Buxus schade toebrengt. De beste tijd voor het snoeien van Buxus is net aan het begin van het voorjaar. Als je de Buxus te laat snoeit, worden de nieuwe takken die het heeft gevormd tijdens de winter in één klap gesnoeid en dat is niet goed voor de gezondheid van de plant.

Gebruik altijd scherpe scharen die speciaal zijn gemaakt voor tuinieren. Vormverstevigend snoeien wordt meestal uitgevoerd met secateurs of bypass secateurs. Uitsnoeien kun je het beste doen met een beugelschaar of een grote snoeischaar. Al deze gereedschappen zijn gemaakt om zowel zacht als hard hout te kunnen snoeien.

Tijdens het snoeien is het belangrijk dat je je snedes netjes maakt, zodat er geen gespleten bladeren optreden. Bladeren die gespleten zijn gegaan blijven vaak langer aanhangen en verzwakken de gezondheid van de plant. Probeer te voorkomen dat je te veel bladeren snoeit, maar alleen de dorre, beschadigde of overmatig vertakte bladeren.,

Gezond blijven van Buxus

Naast snoeien wil je ervoor zorgen dat je Buxus gezond blijft. Een goede manier om dit te doen is door regelmatig te bemesten. Buxus is echter een erg kleine plant, dus je moet voorzichtig zijn dat je de plant niet overbemest. Een teveel aan meststoffen kan resulteren in groeiproblemen en kan de gezondheid van de plant aantasten.

Verder is het belangrijk om onkruid uit je buxustuin te verwijderen, omdat ze veel concurrentie kunnen opleveren voor voedingsstoffen, water en licht. Regelmatig water geven is ook belangrijk om er voor te zorgen dat de plant genoeg water heeft, maar raadpleeg je lokale tuincentrum als je meer informatie over dit onderwerp wilt hebben.

Het resultaat van je buxus snoeien

Een goede snoeibeurt zal veel verschil maken en je buxus zal er een stuk beter uitzien als je klaar bent. Door vormversterkende snoei krijgt de plant een mooie bolvormige vorm, die de basis vormt voor je tuinontwerp. Uitsnoeien maakt het kleiner, waardoor je meer vrijheid krijgt om andere mediterrane struiken toe te voegen of om je tuinontwerp te veranderen.

Snoeien van Buxus is een goede manier om ervoor te zorgen dat je tuin er gezond uitziet en up-to-date blijft. Een goede Buxus snoeibaan helpt ook om je tuin er perfect uit te laten zien, waardoor je in een oase van rust geniet van het buitenleven.

Plaats een reactie