Haagbeuk snoeien

Haagbeuk is een veelvoorkomende soort die vaak als haag wordt gebruikt. Het is een prachtige kronkelende struik die ornithologen en tuinliefhebbers garanderen zich hiermee te amuseren. Naast het feit dat het een fraaie verschijning is, heeft haagbeuk ook kwaliteiten die belangrijk zijn bij het onderhoud. Het verdient dan ook om goed gesnoeid te worden. Hieronder wordt uitgelegd hoe u dit het beste kunt aanpakken.

Wanneer snoeien?

Haagbeuken moeten regelmatig worden gesnoeid om te voorkomen dat ze te wild groeien. De kans dat deze soort in knop springt is klein, waardoor je hem er het hele jaar door kunt knippen. Sterker nog, als je ze niet regelmatig knipt, zul je de struik weer in z’n oude vorm moeten krijgen. In Nederland is het verstandig om van eind oktober tot eind april te snoeien omdat het dan gemiddeld zo koud is dat het geen risico’s oplevert voor de plant. Wel is het de bedoeling dat je de haag niet meer dan een paar keer per jaar knipt, omdat er anders meer schade aan de struik wordt toegebracht.

Hoe je haagbeuk het beste kunt snoeien

Het is aangeraden om de haag bij elke snoeibeurt tenminste 20 centimeter boven de grond af te snoeien. Daarnaast is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je door middel van geleidelijke stapjes toewerkt naar de gewenste afmetingen. Als je in één keer al het bovenste deel snoeit, zal de struik weer extra energie uit gaat steken om de weg naar boven weer terug te vinden. Soms kan het ook nodig zijn om de bovenkant een beetje steil af te knippen, omdat sommige haagstruiken het gevaar lopen om aan de bovenkant te veel breder te worden. Door dit te voorkomen en een aantal geleidelijke stappen te nemen om tot het gewenste resultaat te komen, behoud je de haag een mooie vorm.

Welke gereedschappen je kunt gebruiken?

Het gebruik van het juiste gereedschap is essentieel bij het snoeien van haagbeuken, zodat je ze zonder problemen in de gewenste vorm kan knippen. Voor het knippen kun je een stevige snoeischaar gebruiken. Zorg dat de tanden van de snoeischaar niet achterblijven in de struik, maar dat ze een gladde lijn vormen. Ook is het aangeraden om als het even kan, een verstelbare ladder te gebruiken om bijvoorbeeld de bovenkant van de haag te bereiken. Als je een steile haag hebt is het ook handig om een tuinspuit in gebruik te nemen, zodat je geen last hebt van strobalen of takken die te ver naar beneden zijn geknipt. Verder kan het geen kwaad om het gereedschap regelmatig te ontsmetten om het goed schoon te houden.

Conclusie

Haagbeuken zijn een prachtige toevoeging aan uw tuin en bieden beschermende kwaliteiten voor veel verschillende soorten vogels. De juiste snoeitechniek is belangrijk, omdat je anders geen optimaal resultaat behaalt. Zorg niet alleen voor regelmatige snoei-uren, maar kies ook voor kwalitatief goede gereedschappen. Knip je haag 20 centimeter boven de grond en werk geleidelijk toe naar de gewenste afmetingen. Op die manier zul je zeker een perfecte haagbeuk hebben!

Plaats een reactie