Haagbeuk snoeien

Haagbeuk is een veelvoorkomende soort die vaak als haag wordt gebruikt. Het is een prachtige kronkelende struik die ornithologen en tuinliefhebbers garanderen zich hiermee te amuseren. Naast het feit dat het een fraaie verschijning is, heeft haagbeuk ook kwaliteiten die belangrijk zijn bij het onderhoud. Het verdient dan ook om goed gesnoeid te worden. Hieronder wordt uitgelegd hoe u dit het beste kunt aanpakken.

Wanneer snoeien?

Haagbeuken moeten regelmatig worden gesnoeid om te voorkomen dat ze te wild groeien. De kans dat deze soort in knop springt is klein, waardoor je hem er het hele jaar door kunt knippen. Sterker nog, als je ze niet regelmatig knipt, zul je de struik weer in z’n oude vorm moeten krijgen. In Nederland is het verstandig om van eind oktober tot eind april te snoeien omdat het dan gemiddeld zo koud is dat het geen risico’s oplevert voor de plant. Wel is het de bedoeling dat je de haag niet meer dan een paar keer per jaar knipt, omdat er anders meer schade aan de struik wordt toegebracht.

Hoe je haagbeuk het beste kunt snoeien

Het is aangeraden om de haag bij elke snoeibeurt tenminste 20 centimeter boven de grond af te snoeien. Daarnaast is het belangrijk om er rekening mee te houden dat je door middel van geleidelijke stapjes toewerkt naar de gewenste afmetingen. Als je in één keer al het bovenste deel snoeit, zal de struik weer extra energie uit gaat steken om de weg naar boven weer terug te vinden. Soms kan het ook nodig zijn om de bovenkant een beetje steil af te knippen, omdat sommige haagstruiken het gevaar lopen om aan de bovenkant te veel breder te worden. Door dit te voorkomen en een aantal geleidelijke stappen te nemen om tot het gewenste resultaat te komen, behoud je de haag een mooie vorm.

Makita DUM111ZX LXT 18 V accu Grasschaar en Buxusschaar (excl. accu en lader)
Coolblue.nl
Standaard meegeleverd Zonder accu's en lader in doos inclusief buxusschaar Bijzondere kenmerken Dubbelsnijdende messen voor een mooi knipresultaat.Met beveiliging voor diepontlading van de accu: LED-indicator geeft de status aan.Stil en milieuvriendelijk door het gebruik van Lithium-ion accu.Lichtgewicht en compact ontwerp voor optimale bewegingsvrijheid.De LXT 18 V Makita accu past op ruim 250 machines.Ideaal voor preciesiewerk en het knippen van middelgrote oppervlakken.De messenset kan zonder gereedschap vervangen worden. De MAKITA DUM111ZX is ideaal voor het bijwerken van graskanten, het vormen en snoeien van buxus en het terugsnoeien van vaste planten en struiken. Dankzij de optioneel verkrijgbare steel 198516-8 is ergonomisch werken in een rechtopstaande positie mogelijk. Deze grasschaar heeft dezelfde basis als de DUM604Z met als verschil de werkbreedte van 110mm en de messen hebben een zwarte coating laag die corrosie tegen gaat. Standaard geleverd met een buxusschaarset van 200mm. Specificaties Platform:LXT 18 V Gewicht met BL1815N accu: 1,4 kg Vibratie ah met buxusschaarmes: 2,5 m/s² Gewicht met hoge LXT 18 V accu: 1,7 kg Onzekerheid (K) (LwA): 1,46 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) met grasschaarmes: 70 dB(A) Afm. lxbxh: 333x120x131 mm Max. snijcap.: 200 mm Aantal snijbewegingen: 2500 Onzekerheid (K) (LpA): 3 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met grasschaarmes: 74,28 dB(A) Volt (spanning): 18 V Geluidsdrukniveau (LpA): 70 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met buxusschaarmes: 78,3 dB(A) Werktijd hoog (BL1815N): 0,03125 uur Type motor: 2-polig Dubbelsnijdende messen: 1 Vibratie (K) met grasschaarmes: 1,5 m/s² Softgrip: 1 Vibratie (K) met buxusschaarmes: 1,5 m/s² Geluidsdrukniveau (LpA) met buxusschaarmes: 70 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) 2T slagmes: 70 dB(A) Vibratie ah onbelast: 2,5 m/s² Vibratie ah met grasschaarmes: 2,5 m/s²...
€ 63.36
Makita DUH483Z 18V LXT heggenschaar 48cm | zonder accu's en lader
Coolblue.nl
Let op! Standaard geleverd zonder accu's en oplader! Standaard meegeleverd 1x snijmessen voor heggenschaar 1x transportbescherming 1x beschermkapje voor accu Bijzondere kenmerken lichte en compacte heggenschaar op li-ion accu met een snijlengte van 48cm, ideaal voor lichtere snoeiwerkzaamheden in privé-tuinen. alle voordelen van een elektrische heggenschaar zonder de hinderlijke verlengkabel en het bijhorend risico op doorknippen. de verende ophanging van motor, transmissie en mesbalk binnen de behuizing zorgt voor een laag trillingsniveau. dubbelsnijdende mesbalk met tegengesteld bewegende messen en tegenmessen en tweezijdige snijrichting zorgt voor een efficiënte snijwerking. vuil- en harsafstotende nikkelcoating houdt de messen langer scherp en proper. verbrede aambeelden over de volledige lengte van het mes beschermen de gebruiker tegen snijwonden. elektrische veiligheidsrem stopt de messen zodra de machine met één van beide handen wordt losgelaten. overbelastings- en diepontlaadbeveiliging met lichtsignaal: rode led knippert wanneer de accu bijna opgebruikt is en geeft continu signaal bij lege batterij. met behulp van de optionele knipselvanger kan men het snoeisel uit de haag houden. deze basisversie wordt geleverd zonder batterijen en zonder lader, maar is compatibel met bijna alle andere lxt 18v li-ion batterijen. op deze manier kan u op een prijsbewuste manier uw collectie makita machines uitbreiden. Specificaties Batterijchemie Li-ion Afmetingen (l X B X H) 888 x 195 x 194mm Aantal Snijbewegingen Max. 1350min⁻¹ Effectieve Snijlengte 48cm Gebruiksduur Op Hoge Snelheid 30min Gegarandeerd Geluidspeil (ld) 89dB(A) Geluid Onzekerheidsfactor (k) 2,5 dB(A) Geluidsdrukniveau (lpa) 75 dB(A) Maximale Takdikte 10mm Mesafstand 15mm Nominale Accuspanning 18V Triaxiale Vibratiewaarde (ah) 2,5m/s² Vibratie Onzekerheidsfactor (k) 1,5m/s² Gewicht Met Standaard Accu 3,1kg ...
€ 106.33

Welke gereedschappen je kunt gebruiken?

Het gebruik van het juiste gereedschap is essentieel bij het snoeien van haagbeuken, zodat je ze zonder problemen in de gewenste vorm kan knippen. Voor het knippen kun je een stevige snoeischaar gebruiken. Zorg dat de tanden van de snoeischaar niet achterblijven in de struik, maar dat ze een gladde lijn vormen. Ook is het aangeraden om als het even kan, een verstelbare ladder te gebruiken om bijvoorbeeld de bovenkant van de haag te bereiken. Als je een steile haag hebt is het ook handig om een tuinspuit in gebruik te nemen, zodat je geen last hebt van strobalen of takken die te ver naar beneden zijn geknipt. Verder kan het geen kwaad om het gereedschap regelmatig te ontsmetten om het goed schoon te houden.

Conclusie

Haagbeuken zijn een prachtige toevoeging aan uw tuin en bieden beschermende kwaliteiten voor veel verschillende soorten vogels. De juiste snoeitechniek is belangrijk, omdat je anders geen optimaal resultaat behaalt. Zorg niet alleen voor regelmatige snoei-uren, maar kies ook voor kwalitatief goede gereedschappen. Knip je haag 20 centimeter boven de grond en werk geleidelijk toe naar de gewenste afmetingen. Op die manier zul je zeker een perfecte haagbeuk hebben!

Plaats een reactie