Hazelaar snoeien: Een dappere taak

Hazelaars zijn mooie struiken die vele voordelen bieden door hun verscheidenheid aan kleuren, vormen, geuren en voedingswaarde. Helaas zonder regelmatig en goed snoeien, kan een Hazelaarstuk ongezond groeien en voortplanten in slechte omstandigheden. Gelukkig is regelmatig Hazelaar snoeien geen moeilijke taak; het is alleen iets waar je de tijd voor moet nemen als je het goed wilt doen!

Wanneer snoeien?

Het beste seizoen om Hazelaren te snoeien is in het vroege voorjaar, zodra de knoppen beginnen te verschijnen en voordat de bloesem wordt verwekt. Het is belangrijk om de snoeiwerkzaamheden zo vroeg mogelijk uit te voeren omdat dit zal helpen voorkomen dat de stengels zwart worden en dunner worden, wat kenmerkend is voor verouderde Hazelaren.

Hoe te snoeien?

Het is belangrijk om stappen te volgen bij het snoeien van Hazelaren. Om te beginnen, verwijder alles wat dood, beschadigd of afhankelijk is van de plant. Dit kan eenvoudig worden gedaan door alleen de dode of gebroken takken en bladeren te verwijderen. Het is een goed idee om te beginnen met het verwijderen van de oudste en dichtstbijzijnde stengels om de luchtcirculatie te verbeteren en plaats te maken voor nieuwe stengels.

GARDENA THS 500/48 Telescopische Heggenschaar (gemotoriseerd) - 48 cm Meslengte - 25 mm Tandmes opening
Coolblue.nl
Met de Gardena THS 500/48 heggenschaar kunt u hoge heggen eenvoudig en veilig snoeien vanaf de grond.Waar is de heggenschaar voor geschikt?Met de elektrische telescopische heggenschaar THS 500/48 kunt u zonder ladder probleemloos hoge heggen snoeien. Deze haagschaar van Gardena beschikt over een telescopische steel en is daarmee ideaal voor het snoeien van hoge hagen vanuit een veilige staande positie op de grond. Dankzij de telescopische steel kan deze haagschaar worden verlengd tot 3 meter werkbereik. Een kantelbare kop maakt het snoeien van hoge heggentoppen en bodembedekkers mogelijk. Dankzij de ergonomisch gevormde handgreep ligt de haagschaar prettig en veilig in de hand in elke snoeisituatie. Dit garandeert moeiteloos en prettig werken. Door de nieuwe mes-geometrie en lasergesneden precisiemessen wordt het snoeimateriaal vastgezet waardoor je efficiënt en snel kan snoeien. Gesnoeid materiaal slipt minder vaak en ook de resten worden gemakkelijker weggesnoeid. Dankzij de grote mesopening zijn ook dikkere takken in hagen geen enkel probleem. Deze elektrische haagschaar is voorzien van een hoogwaardige, krachtige motor voor krachtig en continu snoeien in één haal, zonder lastige blokkeringen en onderbrekingen. Uw veiligheid is belangrijk voor Gardena. De mesbescherming op het uiteinde van het mes beschermt de gebruiker tegen terugslag als er dicht bij de grond wordt gesnoeid en beschermt het mes tegen schade. Een kabelontlasting voorkomt dat het verlengsnoer per ongeluk kan loskomen.Belangrijkste specificaties: Telescopische steel waarmee de heggenschaar kan worden verlengd tot 3 m werkbereik De kantelbare kop maakt het snoeien van hoge heggentoppen en bodembedekkers mogelijk Voorzien van een hoogwaardige motor voor krachtig en continu snoeien in één haal Gewicht: 4.1 kg Garantie:Er zit twee jaar garantie op de (elektrische) Gardena heggenscharen....
€ 168.13

Vervolgens kun je starten met het vormen van de plant. Je moet ervoor zorgen dat de scheut punten allemaal dezelfde hoogte hebben, zodat de plant mooi symmetrisch blijft. Om dit te bereiken, maak je gebruik van elke stok die je bij het verwijderen gebruikt hebt om jezelf te helpen het te kortwieken, samen met gezonde takken die je verzacht. Wanneer je de takken hebt verzacht, moet je de scheut punten naar de gewenste hoogte snoeien.

Om ervoor te zorgen dat de Hazelaar in optimale conditie blijft, moet je regelmatig tijd besteden aan meer diepgaande snoei. Verzachtende takken helpen je bij het verwijderen van dode bloemknopjes, waardoor de kleur van de bladeren en het aantal bloesems Mensverbeteren. Snoeien maakt ook het planten van nieuwe stengels en bloemen mogelijk en helpt bij het verbeteren van de gezondheid van de plant.

Gereedschap voor snoeien

Het is belangrijk om de juiste gereedschappen te gebruiken bij het snoeien van Hazelaren. Voor kleinere takken en twijgen zijn een snoeischaar of een kleine takkenschaar vaak voldoende. Als het gaat om grotere takken, is het beter om een stokzagen of bijlen te gebruiken, afhankelijk van de grootte van de tak. Vergeet niet om de gereedschappen tussen de verschillende sessies grondig te reinigen om infecties door schimmel of insecten te voorkomen.

Het is ook verstandig om oogbescherming, handschoenen en een aangenaam werksysteem te dragen om ervoor te zorgen dat u zover mogelijk wordt beschermd tegen blessures, weersomstandigheden en gevaarlijke verontreinigingen.

Besluit

Hazelaar snoeien kan een grote klus zijn, maar het is essentieel voor het te voorkomen dat de plant afsterft of dat er droge, noodlottige verschijnselen ontstaan.

Wanneer u de stappen in dit artikel volgt, staat u sterk voor deze dappere taak die voordelen biedt aan de kleur, geur en voedingswaarde van uw planten. Vergeet ook niet om oogbescherming te dragen wanneer u met gereedschap werkt en de juiste gereedschappen te gebruiken voor de gewenste snoei resultaten, terwijl u tegelijkertijd uw veiligheid in acht neemt!

Plaats een reactie