Hortensia najaar snoeien

Hortensia’s zijn prachtige bloemen die je in diverse tuinen aantreft. Een Hortensia heeft onderhoud nodig en als je wil dat ze bloeien moet je ze op een juiste manier knippen. Het is belangrijk dat je goed weet wanneer je Hortensia’s moet snoeien. Dit artikel richt zich op het snoeien van de Hortensia in de herfst. Hieronder volgen een aantal stappen die je kunt volgen voor het snoeien van de Hortensia in de herfst.

Waarom snoeien in het najaar?

Heb je een Hortensia in je tuin? Dan zul je al snel merken dat je het onderhoud er zo nu en dan bij moet pakken. Goed onderhouden betekent geregeld een Hortensia snoeien. In de herfst kun je de Hortensia snoeien waardoor de bloembollen meer ruimte krijgen voor nieuwe bloemetjes. Daarnaast verwijdert het uitgebloeide bloemen waardoor de plant gezond blijft en er meer bloemen tevoorschijn komen. Je kunt de Hortensia najaar dus helemaal klaar maken voor het volgende jaar. Bovendien schakelt snoeien in het najaar ervoor dat de planten stevig worden waardoor ze bestand zijn tegen slechte weersomstandigheden. Ook dit biedt meer slaagkans aan de bloembollen.

Wanneer de Hortensia snoeien?

Het is verstandig om Hortensia te snoeien tussen de maanden september en oktober. De beste tijd is als de Hortensia is uitgebloeid. Omdat de zo veel verschillende soorten, variërend in maat en vorm, let je er op dat je de juiste snoei per hortensia uitvoert. Let er wel op dat je de Hortensia niet te laat snoeit, want als het net vriest kun je beschadiging aanrichten. Als je Hortensia regelmatig snoeit, dan zal hij er gezond blijven en bloeien.

Hoe Hortensia het beste snoeien?

Als je begint met het snoeien van de Hortensia, zorg dan ook meteen voor een goede voorbereiding. Maak het snoeigereedschap goed schoon voor je begint met knippen. Gebruik stevige schaar om de overblijvende bladeren te verwijderen. Doe dit door de bladeren en bloemen zo dicht mogelijk bij elkaar te knippen. Verwijder alle beschimmelde bladeren en pluk alle bloemen eraf. Verwijder ook alle natte bladeren, die wellicht door regenbuien zijn gevallen. Zorg ervoor dat u uw gereedschap niet al teveel tegelijk gebruikt. Als je teveel gebruikt, kun je beschadigingen aanrichten aan je plant.

Wat te doen na het snoeien?

Na het snoeien is het belangrijk om zorgvuldig de bladeren te controleren. Controleer of er nog schimmels of insecten aanwezig zijn op de bladeren. Als er schimmels of insecten worden gevonden, dien je direct maatregelen te nemen om dit te bestrijden. Zorg ook dat je na het snoeien goed mesten om de planten te voeden. Het is belangrijk om dit in de herfst te doen, of als je merkt dat je Hortensia niet goed groeit. Hierdoor krijgt je Hortensia de juiste voedingsstoffen. Bovendien zorgt mesten ervoor dat de Hortensia beter bestand is tegen vorst.

Kort samengevat

Hortensia’s zijn prachtig in je tuin, maar onderhoud vergt het nodig. Als je je Hortensia’s goed wil onderhouden moet je ze najaar knippen. Snoeien in de herfst houd de bloembollen stevig en geeft de nieuwe bloemetjes meer ruimte. Snoei de Hortensia tussen de maanden september en oktober als ze uitgebloeid zijn. Gebruik stevige schaar en knip zo dicht mogelijk bij elkaar. Controleer daarna of er schimmel of insecten zichtbaar zijn, bestrijd dit. Om de planten de juiste voedingsstoffen te geven, kun je mesten. Zo blijft je Hortensia gezond en fris.

Plaats een reactie