Kersenboom snoeien

Een kersenboom is een uitstekende tuinboonma, maar om hem er mooi en gezond te houden, is het belangrijk om hem regelmatig te snoeien. Snoeien doe je om een gezondere struik te krijgen, en om vrucht te verkrijgen. Als je een kersenboom snoeit zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. In deze blog geven we je daarom een aantal tips voor het snoeien van een kersenboom.

Wanneer snoeien?

Het beste moment om een kersenboom te snoeien is in de winter – tussen november en maart. Als je kersenboom tijdens deze maanden snoeit, zorg je ervoor dat de knoppen die de nieuwe bladeren veroorzaken, goed vorm krijgen. Als je de takken te vroeg snoeit, hebben ze geen tijd om te herstellen, wat resulteert in een verlies van vruchten. Wanneer je verder in het voorjaar of de zomer aan je kersenboom snoeit, gebruik je alleen lange takken voor de vorm.

Hoe snoeien?

Voordat je begint met het snoeien van je kersenboom, is het belangrijk om de juiste materialen te hebben. Je hebt een scherp snoeimes nodig, dat bij voorkeur ontsmet is met spiritus. Daarnaast heb je scharen nodig voor het snoeien van dikke takken. Als je begint met snoeien, moet je eerst korte takken verwijderen. Korte takken kunnen obstakels vormen als je later vruchten wilt oogsten. Daarnaast kunnen korte takken de internationale luchtstroom belemmeren, wat ervoor kan zorgen dat je kersenboom ziektes oploopt.

GARDENA Comfort B/S-XL Bypass Snoeischaar - Ø 24 mm - 25 Jaar Garantie
Coolblue.nl
De GARDENA Comfort snoeischaar B/S-XL is krachtig, comfortabel, licht in gewicht en eenvoudig om mee te snoeien voor zowel grote als kleine handen. De schaar heeft een lange levensduur dankzij de hoge kwaliteit van de materialen, met wel 25 jaar garantie! Waar is het artikel voor geschikt? De schaar is geschikt voor het knippen van iets dikkere takken met een diameter van 24mm. De voordelen van de GARDENA snoeischaar De schaar heeft scherpe messen die met veel precisie door het hout snoeien. Door het gebruik van kwalitatieve componenten heeft de schaar een zeer lange levensduur. Er wordt glazvezel gebruikt in het grip zodat de schaar lichter werkt en langer mee gaat. De schaar is altijd veilig op te bergen door de vergrendeling die bovenop de schaar gevestigd is. De ergonomische handgreep is voorzien van antikleef coating en een softgrip. De belangrijkste specificaties van de snoeischaar Maximale knipdiameter: 24 mm Kniptechniek: Bypass Gewicht: 269 gram Met sapgeul: Ja Twee greepposities: Ja Onderste mes: Kwaliteitsstaal Handgrip: Ergonomisch Geschikt voor type hout: Vers hout met een grotere diameter tak Garantie Er zit 25 jaar garantie op de GARDENA snoeischaren. Nieuw assortiment Onder het mom van; werken in de tuin moet zo comfortabel en licht mogelijk zijn, heeft het Duitse concern GARDENA een hele nieuwe generatie snoeischaren gelanceerd. Deze schaar behoort tot deze nieuwe generatie. Dit betekent dat de schaar meerdere testen heeft doorstaan om op de markt gebracht te worden. Dit garandeert de beste kwaliteit en meest comfortabele werking. Eenmaal een GARDENA schaar gekocht en je komt niet makkelijk vanaf! Dankzij de uitmuntende kwaliteit gaat deze generatie snoeischaren generaties lang mee. Over het merk GARDENA GARDENA (onderdeel van Husqvarna Group) is in 1961 opgericht in Ulm, Duitsland. Sindsdien is het merk uitgegroeid tot een van de grootste en meest innovatieve marktleiders op het gebied van tuingereedschap. Of het nu gaat om bewatering, gazononderhoud of snoeigereedschap, GARDENA heeft voor iedere klus in de tuin de juiste oplossing. Om kwaliteit te waarborgen test GARDENA alle artikelen meerdere malen voordat ze op de markt worden gebracht. Dit garandeert de beste kwaliteit en een lange levensduur. Bekijk hier het gehele GARDENA assortiment. (hand)gereedschap, tuinonderhoudsartikelen, spades en accessoires waarmee je de klussen in je moes- en siertuin simpel kunt klaren. Ook voor gazononderhoud, besproeiing, watertransport, besproeiingspompen en automatische besproeiing heeft GARDENA de juiste oplossing. ...
€ 21.50

Na de korte takken, moet je beginnen met het openen van het midden van je kersenboom. Hiervoor geef je je kersenboom ook meer lucht en licht. Pluk alle dode twijgen, bladeren of bloemen weg. Dode twijgen kunnen bacteriën met zich meebrengen die de gezondheid van je kersenboom in gevaar kunnen brengen. Vervolgens moet je beginnen met het snoeien van de meest verwaarloosde vezelachtige takken. Controleer eerst of de tak kapot is of niet. Als dat zo is, verwijder je de tak zo laag mogelijk, naar de verdikking aan de basis van de stam.

Zorg ervoor dat alle takken die je wegneemt boven de rand van de kroon uitsteken. Als de takken een schuine knoop hebben, knip je de bovenste twee-derde van de takken weg. Verwijder geen meer dan een vijfde van alle lange takken op hetzelfde moment. De knoppen die je achterlaat, zullen nieuwe takken vormen.

Na het snoeien

Na het snoeien, is het belangrijk om je kersenboom te inspecteren op schimmels, insecten of andere problemen. Als je iets vindt, behandel het dan meteen met een geschikte behandeling. Als je de kans om vruchten te krijgen wilt vergroten, moet je de grond rondom de kersenboom bedekken met mulch. Mulch isoleert de grond, waardoor je kersenboom vocht bewaart en meer voedingsstoffen uit de grond krijgt. Als je het snoeien goed hebt gedaan, zul je al snel oogsten van je kersenboom.

Conclusie

Kersenbomen zijn een leuke plant om in je tuin te hebben, maar het is belangrijk om je kersenboom regelmatig te snoeien. Snoeien in de winter is het meest efficiënt en doe je met scherpe snoeimes of scharen. Daarnaast is het verstandig om je kersenboom na het snoeien te inspecteren op problemen, en de grond rondom de boom te bedekken met mulch. Zo kan je kersenboom optimaal vruchten geven!

Plaats een reactie