Kersenboom snoeien

Een kersenboom is een uitstekende tuinboonma, maar om hem er mooi en gezond te houden, is het belangrijk om hem regelmatig te snoeien. Snoeien doe je om een gezondere struik te krijgen, en om vrucht te verkrijgen. Als je een kersenboom snoeit zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. In deze blog geven we je daarom een aantal tips voor het snoeien van een kersenboom.

Wanneer snoeien?

Het beste moment om een kersenboom te snoeien is in de winter – tussen november en maart. Als je kersenboom tijdens deze maanden snoeit, zorg je ervoor dat de knoppen die de nieuwe bladeren veroorzaken, goed vorm krijgen. Als je de takken te vroeg snoeit, hebben ze geen tijd om te herstellen, wat resulteert in een verlies van vruchten. Wanneer je verder in het voorjaar of de zomer aan je kersenboom snoeit, gebruik je alleen lange takken voor de vorm.

Hoe snoeien?

Voordat je begint met het snoeien van je kersenboom, is het belangrijk om de juiste materialen te hebben. Je hebt een scherp snoeimes nodig, dat bij voorkeur ontsmet is met spiritus. Daarnaast heb je scharen nodig voor het snoeien van dikke takken. Als je begint met snoeien, moet je eerst korte takken verwijderen. Korte takken kunnen obstakels vormen als je later vruchten wilt oogsten. Daarnaast kunnen korte takken de internationale luchtstroom belemmeren, wat ervoor kan zorgen dat je kersenboom ziektes oploopt.

Na de korte takken, moet je beginnen met het openen van het midden van je kersenboom. Hiervoor geef je je kersenboom ook meer lucht en licht. Pluk alle dode twijgen, bladeren of bloemen weg. Dode twijgen kunnen bacteriën met zich meebrengen die de gezondheid van je kersenboom in gevaar kunnen brengen. Vervolgens moet je beginnen met het snoeien van de meest verwaarloosde vezelachtige takken. Controleer eerst of de tak kapot is of niet. Als dat zo is, verwijder je de tak zo laag mogelijk, naar de verdikking aan de basis van de stam.

Zorg ervoor dat alle takken die je wegneemt boven de rand van de kroon uitsteken. Als de takken een schuine knoop hebben, knip je de bovenste twee-derde van de takken weg. Verwijder geen meer dan een vijfde van alle lange takken op hetzelfde moment. De knoppen die je achterlaat, zullen nieuwe takken vormen.

Na het snoeien

Na het snoeien, is het belangrijk om je kersenboom te inspecteren op schimmels, insecten of andere problemen. Als je iets vindt, behandel het dan meteen met een geschikte behandeling. Als je de kans om vruchten te krijgen wilt vergroten, moet je de grond rondom de kersenboom bedekken met mulch. Mulch isoleert de grond, waardoor je kersenboom vocht bewaart en meer voedingsstoffen uit de grond krijgt. Als je het snoeien goed hebt gedaan, zul je al snel oogsten van je kersenboom.

Conclusie

Kersenbomen zijn een leuke plant om in je tuin te hebben, maar het is belangrijk om je kersenboom regelmatig te snoeien. Snoeien in de winter is het meest efficiënt en doe je met scherpe snoeimes of scharen. Daarnaast is het verstandig om je kersenboom na het snoeien te inspecteren op problemen, en de grond rondom de boom te bedekken met mulch. Zo kan je kersenboom optimaal vruchten geven!

Plaats een reactie