Leilinde snoeien

Leilinde (Syringa vulgaris) is een laagblijvende, winterharde struik of boom. De struik heeft een rijke bloei, waarvan de bloemen geurend en pluizig zijn. Het lijkt op lila of witte bloemen. De plant is oorspronkelijk van Midden- en Zuidoost-Europa, maar is nu ook populair als tuinplant in veel andere delen van de wereld. In Nederland zijn er tal van verschillende soorten Leilindes die in tuinen geplant kunnen worden. Afhankelijk van de soort verschilt de de grootte, de kleur van de bladeren en de vorm en kleur van de bloemen.

Waarom is snoeien van belang?

Het is belangrijk om Leilinde regelmatig te snoeien omdat dit ervoor zorgt dat de plant zich sterker en jeugdiger voelt. Snoeien is ook nodig om de vorm en de grootte van de plant te bewaren. Snoeien voorkomt ook dat de plant te veel energie stekt in de ontwikkeling van bloemen, wat ten koste kan gaan van de kwaliteit van de bloemen. Dit is vooral belangrijk als u een Leilinde wilt laten bloeien over meerdere jaren.

Wanneer snoeien?

Het beste is om te snoeien in de late lente of einde van de winter. Als er bloemen op de Leilindestruik zitten, laat deze dan achter. Snoeien terwijl de plant nog in bloei is kan het beste voorkomen worden omdat dit nadelig zal zijn voor de bloei van de volgende jaar.

Hoe snoeien?

Voor het snoeien heeft u een stevige, scherpe schaar of snoeischaar nodig. Als u begint met snoeien, begin dan met het verwijderen van dood of beschadigd hout. Verwijder daarna dode bloemen om de punten van de branches en snoei overtollige of sterke takken. Als de takken te dicht staan, kunt u ze slopen en zo de lucht rond de takken verbeteren. Als alles is gesnoeid, polijst u alles af met het dunscharen. Ten slotte, als alles is gedaan, voeg dan wat voeding toe aan de grond om uw Leilinde een voedingsboost te geven.

Aandachtspunten

Snoeien kan een grote verandering aanbrengen bij Leilinde-struiken. Let er daarom op dat u de vorm van de struik intact houdt. Zorg ervoor dat de bovenkant van de struik breder is dan de onderkant, zodat de bovenkant meer zonlicht en lucht krijgt. Ook is het goed om ervoor te zorgen dat de struik niet meer dan een paar jaar aaneengesloten gesnoeid wordt. Laat de struik ten minste een jaar rusten voordat u weer gaat snoeien.

Om de groei van de Leilinde te versnellen, kunt u een kunstmest toevoegen aan de grond. Zorg ervoor dat u de kunstmest een paar weken vóór het begin van het snoeiseizoen toevoegt, zodat de plant genoeg tijd heeft om de voedingsstoffen op te nemen en er baat bij heeft.

Conclusie

Leilinde is een prachtige plant om in uw tuin te hebben. Het snoeien van Leilinde is belangrijk omdat het de plant sterk en jeugdig maakt en de vorm en grootte behoudt. Bovendien verbetert het de kwaliteit van de bloemen voor de toekomst. Snoeien kan het beste plaatsvinden in de late lente of het einde van de winter. Gebruik stevige, scherpe snoeischaren en verwijder dood, beschadigd of overtollig hout. Ook kunt u er voor zorgen dat de bovenkant van de struik breder is dan de onderkant en dat de struik geen meer dan een paar jaar achter elkaar gesnoeid wordt. Door de juiste technieken te gebruiken en de juiste voeding te geven, kunt u uw Leilindeplant blijven genieten van een gezond en kleurrijk uiterlijk.

Plaats een reactie