Ligusterhaag snoeien

Een ligusterhaag of wilgenhaag is een prachtig en veelzijdig element in uw tuin, die verschillende doeleinden kan dienen. Van wind- en privacybeschutting tot een grote aanvulling op de sfeer en esthetica van elke tuin, een ligusterhaag is een uitstekende optie voor iedereen die zijn tuin wil verfraaien. Of je nu net een nieuwe ligusterhaag hebt aangelegd of al een tijdje overweegt een ligusterhaag aan te leggen, het onderhouden ervan is erg belangrijk om een volwassen en gezonde tuin te garanderen. Het snoeien van een ligusterhaag is het meest effectieve hulpmiddel om ervoor te zorgen dat de haag er optimaal uit ziet. Lees hieronder hoe je de ligusterhaag het beste kunt snoeien, in welke periode van het jaar, hoe je het aanpakt en met welke gereedschappen je het snoeien uitvoert.

Tijdstip Snoeien

Het beste moment om een ligusterhaag te snoeien is in het vroege voorjaar. Wanneer de winter achter de rug is, springen de scheuten en twijgen van de haag makkelijk terug. Als je de haag in de zomer of herfst zou snoeien dan kunnen de takken en twijgen moeilijker terugspringen. Ook worden er niet zoveel nieuwe scheuten aangemaakt. Zodra je voorbereidingen hebt getroffen voor het snoeien, is het belangrijk om de tijd te nemen om de haag te begrijpen. Neem de tijd om de structuur en de hoogte te begrijpen om er zeker van te zijn dat je de juiste knopen doorhakt.

Aanpak Snoeien

De meest effectieve methode om een ligusterhaag te snoeien is het verwijderen van de oudere takken aan de boven- en onderkant en ze te vervangen met nieuwe, jongere takken die zich rond de haag verspreiden. Wanneer je de haag overdag snoeit, is het belangrijk om het mes schuin weg te snijden om schade aan de takken te voorkomen. Wanneer je de haag ’s avonds snoeit, is een rechtdoor meer geschikt. Als je de takken verwijdert moet je ervoor zorgen dat ze op de goede plekken worden verwijderd om er zeker van te zijn dat de haag er na het snoeien nog steeds goed uitziet. De haag moet even onberispelijk geordend en gesnoeid worden als de rest van de tuin. Verwijder na het snoeien de resulterende takken en twijgen van de ligusterhaag om schonere verbinding te maken met de stammen.

Makita DUM111ZX LXT 18 V accu Grasschaar en Buxusschaar (excl. accu en lader)
Coolblue.nl
Standaard meegeleverd Zonder accu's en lader in doos inclusief buxusschaar Bijzondere kenmerken Dubbelsnijdende messen voor een mooi knipresultaat.Met beveiliging voor diepontlading van de accu: LED-indicator geeft de status aan.Stil en milieuvriendelijk door het gebruik van Lithium-ion accu.Lichtgewicht en compact ontwerp voor optimale bewegingsvrijheid.De LXT 18 V Makita accu past op ruim 250 machines.Ideaal voor preciesiewerk en het knippen van middelgrote oppervlakken.De messenset kan zonder gereedschap vervangen worden. De MAKITA DUM111ZX is ideaal voor het bijwerken van graskanten, het vormen en snoeien van buxus en het terugsnoeien van vaste planten en struiken. Dankzij de optioneel verkrijgbare steel 198516-8 is ergonomisch werken in een rechtopstaande positie mogelijk. Deze grasschaar heeft dezelfde basis als de DUM604Z met als verschil de werkbreedte van 110mm en de messen hebben een zwarte coating laag die corrosie tegen gaat. Standaard geleverd met een buxusschaarset van 200mm. Specificaties Platform:LXT 18 V Gewicht met BL1815N accu: 1,4 kg Vibratie ah met buxusschaarmes: 2,5 m/s² Gewicht met hoge LXT 18 V accu: 1,7 kg Onzekerheid (K) (LwA): 1,46 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) met grasschaarmes: 70 dB(A) Afm. lxbxh: 333x120x131 mm Max. snijcap.: 200 mm Aantal snijbewegingen: 2500 Onzekerheid (K) (LpA): 3 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met grasschaarmes: 74,28 dB(A) Volt (spanning): 18 V Geluidsdrukniveau (LpA): 70 dB(A) Geluidsvermogenniveau (LWA) met buxusschaarmes: 78,3 dB(A) Werktijd hoog (BL1815N): 0,03125 uur Type motor: 2-polig Dubbelsnijdende messen: 1 Vibratie (K) met grasschaarmes: 1,5 m/s² Softgrip: 1 Vibratie (K) met buxusschaarmes: 1,5 m/s² Geluidsdrukniveau (LpA) met buxusschaarmes: 70 dB(A) Geluidsdrukniveau (LpA) 2T slagmes: 70 dB(A) Vibratie ah onbelast: 2,5 m/s² Vibratie ah met grasschaarmes: 2,5 m/s²...
€ 63.36
Makita DUH483Z 18V LXT heggenschaar 48cm | zonder accu's en lader
Coolblue.nl
Let op! Standaard geleverd zonder accu's en oplader! Standaard meegeleverd 1x snijmessen voor heggenschaar 1x transportbescherming 1x beschermkapje voor accu Bijzondere kenmerken lichte en compacte heggenschaar op li-ion accu met een snijlengte van 48cm, ideaal voor lichtere snoeiwerkzaamheden in privé-tuinen. alle voordelen van een elektrische heggenschaar zonder de hinderlijke verlengkabel en het bijhorend risico op doorknippen. de verende ophanging van motor, transmissie en mesbalk binnen de behuizing zorgt voor een laag trillingsniveau. dubbelsnijdende mesbalk met tegengesteld bewegende messen en tegenmessen en tweezijdige snijrichting zorgt voor een efficiënte snijwerking. vuil- en harsafstotende nikkelcoating houdt de messen langer scherp en proper. verbrede aambeelden over de volledige lengte van het mes beschermen de gebruiker tegen snijwonden. elektrische veiligheidsrem stopt de messen zodra de machine met één van beide handen wordt losgelaten. overbelastings- en diepontlaadbeveiliging met lichtsignaal: rode led knippert wanneer de accu bijna opgebruikt is en geeft continu signaal bij lege batterij. met behulp van de optionele knipselvanger kan men het snoeisel uit de haag houden. deze basisversie wordt geleverd zonder batterijen en zonder lader, maar is compatibel met bijna alle andere lxt 18v li-ion batterijen. op deze manier kan u op een prijsbewuste manier uw collectie makita machines uitbreiden. Specificaties Batterijchemie Li-ion Afmetingen (l X B X H) 888 x 195 x 194mm Aantal Snijbewegingen Max. 1350min⁻¹ Effectieve Snijlengte 48cm Gebruiksduur Op Hoge Snelheid 30min Gegarandeerd Geluidspeil (ld) 89dB(A) Geluid Onzekerheidsfactor (k) 2,5 dB(A) Geluidsdrukniveau (lpa) 75 dB(A) Maximale Takdikte 10mm Mesafstand 15mm Nominale Accuspanning 18V Triaxiale Vibratiewaarde (ah) 2,5m/s² Vibratie Onzekerheidsfactor (k) 1,5m/s² Gewicht Met Standaard Accu 3,1kg ...
€ 106.33

Gereedschap

Er zijn verschillende gereedschappen die nodig zijn voor het goed snoeien van een ligusterhaag. Een scherp tuinschaar of opschietijzer is het meest geschikt voor het snoeien van de haag, waarbij je verschillende soorten tuinschaar kunt kopen om aan je persoonlijke behoeften te voldoen. Fijne schaar is perfect voor het snoeien van kleine, heersende fijne takken, terwijl grote, zware tijgerbijtschaar perfecte is voor het snoeien van oude, dikke takken. Als je elk jaar de haag gaat snoeien, is het aanbevolen dat je deze gereedschappen regelmatig controleert, schoonmaakt en afstelt om je haag zo gezond mogelijk te houden.

Conclusie

Het snoeien van een ligusterhaag is een belangrijke taak voor tuinliefhebbers. Als je deze taak goed uitvoert, zorgt het ervoor dat je haag er goed verzorgd uitziet en sterk en gezond blijft. Snoeien van een ligusterhaag op het juiste moment, met de juiste aanpak en met juiste gereedschap is het meest effectief. We hopen dat deze tips je geholpen hebben om de juiste behandeling en zorg te geven aan je ligusterhaag!

Plaats een reactie