Meidoornhaag snoeien

Een meidoornhaag is een type heester dat al jarenlang als houten afscheiding gebruikt wordt. Meidoorns staan bekend om hun mooie bloei in het april/mei en hun kleine, rode bessen in de winter. Als botanische naam hebben meidoornheesters ‘Crataegus monogyna’. Een goede meidoornhaag kweken, vereist kennis en tijd. Met de juiste tools en het juiste timing, wordt de haag niet alleen mooi, maar blijft hij ook in goede conditie.

Hoe je meidoornhaag het beste kunt snoeien

Het is belangrijk om te weten dat meidoorns jaarlijks moeten worden gesnoeid. Als je dit niet doet, dan wordt de haag gevuld met dode takken en lange, onnatuurlijke uitlopers. Elk jaar tussen midden mei en september is de beste tijd om te snoeien. Om te beginnen, put eerst het onderste gedeelte van de haag. Snoei de bomen met behulp van een herdersschaar. Wees voorzichtig dat de gemiddelde hoogte van de haag tussen de 1,2 en 1,8 meter blijft. Voortbouwend, snoei de bomen opnieuw, totdat de haag kort en compact genoeg is.

Vervolgens, zorg ervoor dat er geen dunne stelen of waterlichamen aan de haag vastzitten. Verwijder elke stam die uitstravagant of onnodig dun is. Als laatste, snij overtollige bladeren af, liefst afzonderlijk voor elke fern.

Om de haag meer leven te geven, is het ook mogelijk om selektief snoeien toe te passen. Als je dat doet, verminder je vervolgens de dunheid van de haag en kun je het uiterlijk ervan variëren. Selektief snoeien vereist ongeveer eenmaal per twee jaar, om de dichtheid van de haag te behouden.

Met welke gereedschappen je het snoeien uitvoert

De twee meest populaire gereedschappen om meidoorns mee te snoeien zijn de takkenschaar en de snoeischaar. De takkenschaar wordt gebruikt voor het snoeien van de stammen in de haag en de snoeischaar wordt gebruikt voor het knippen van de takken.

De takkenschaar wordt gebruikt voor het snoeien van de stammen en andere plantaardige materialen. Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van een takkenschaar anders is dan het gebruik van een traditionele scheermes.

Anderzijds, kan de snoeischaar gebruikt worden voor het verwijderen van ongewenst en onregelmatig haar, van de haag. Het is heel belangrijk om voorzichtig te zijn en de kleine takken niet te kort af te knippen. Probeer altijd naar de stam te kijken en zorg ervoor dat je geen grote wonden achterlaat.

Naast dat, is het ook handig om een paar schone jutesokken, conditie-vochtige haaromak remmer en fencwax bij de hand te hebben. Jutesokken worden gebruikt om bepaalde stammen aan elkaar vast te maken om meer stabiliteit te geven aan de haag. Conditioneringsvochtige haaromkrempels worden gebruikt om de haag veilig te houden. Fencwax helpt bij het behouden van de glans van de haag.

Conclusie

Snoeien van een meidoornhaag is een belangrijk proces voor het behouden van een schone en esthetisch aantrekkelijke tuin. Het is belangrijk om te weten hoe een meidoornhaag correct geknipt moet worden, met welke gereedschappen het snoeien uitgevoerd moet worden, en in welke periode van het jaar. Met deze kennis is het net zo eenvoudig om een mooie meidoornhaag te kweken als het kijken naar één.

Plaats een reactie