Pruikenboom snoeien

De Pruikenboom, ook bekend als Laburnum anagyroides, is een bekende tuinplant met zijn felgekleurde gele bloemen die in zachte hangende trosjes groeien. Het is een prachtige bloem die je tuin leuk maakt. Als je deze plant kweekt, moet je er echter rekening mee houden dat ze regelmatig gesnoeid moet worden om haar uiterlijk en groei te behouden. In dit artikel leggen we uit hoe je de Pruikenboom het beste kunt snoeien, in welke periode, hoe je aan de slag gaat en welke gereedschappen je hiervoor nodig hebt.

Waarom snoeien?

Een Pruikenboom kan snel ontwikkeld worden tot een hoge volwassen boom als deze niet gesnoeid wordt. Wanneer de boom gesnoeid wordt, blijft hij kleiner en krijgt hij een buskerige vorm. Snoeien is belangrijk voor de gezondheid van de struik, omdat afgestorven of zieke takken verwijderd worden. Dit voorkomt dat er ziektes en plagen verspreid worden. Snoeien draagt ook bij aan het behouden van de vorm van de struik en voorkomt dat hij te hoog of te breed wordt. Ook voorkom je hiermee dat de struik te veel voedingsstoffen verbruikt die andere planten in de tuin nodig hebben. Daarnaast voorkom je met snoeien dat er te veel zonlicht bijkomt zodat de bloemen beter tot hun recht komen.

Hoe snoei je?

Het is het beste om de Pruikenboom te snoeien in de late winter of de vroege lente voordat de nieuwe groei begint. Met de juiste tools bent u klaar voor de taak. U heeft een schaar, een scherp hegmes en lange schalen nodig voor het snoeien van de Pruikenboom. Gebruik de schaar om de jonge twijgen in vorm te houden. Gebruik het lange mes om langere takken of oudere twijgen te verwijderen. Zorg ervoor dat je het snoeiwerk uitvoert met een schuine en scherpe snijlijn dicht bij de knoop zodat de knop niet wordt beschadigd. Verwijder takken die de vorm van de struik verstoren of verdikken. Houd de bovenkant van de struik meestal lager dan de onderkant om de goede afvoer van regenwater te waarborgen.

Verzorging na het snoeien

Het is ook belangrijk om te weten wat je moet doen na het snoeien van de Pruikenboom. Snoei de plant altijd in droog weer. Als het regent, staan de nerveuze naden en scheuren van de dubbelgevouwen bladeren open. Hierdoor kan er veel vocht in de knoop of knopen en sapstroom komen. Deze knopen kunnen dan rotten. Na het snoeien is het belangrijk om alle gesnoeide delen van de struik te verwijderen, zodat ziektes en plagen die op deze gesnoeide takken zaten, niet kunnen verspreiden. Na het snoeien is het ook nodig om de struik te bemesten. U kunt deze bemesting toevoegen om de het groeipotentieel van de boom te vergroten. Bemesten zal ook helpen om bladluizen, schimmels en andere plagen te bestrijden.

Bijzonderheden

Het is belangrijk om de Pruikenboom regelmatig te controleren op verkleuring of afsterven van bladeren vanwege ongedierte. Controleer ook op beschadigingen die kunnen worden veroorzaakt door beestjes of weersomstandigheden. Gebruik een licht stuifmeelachtige stof om plagen zoals bladluizen, mijten en schildluizen te bestrijden. Als deze plagen worden opgemerkt, is het in veel gevallen geen probleem om ze te bestrijden met organische middelen. Zorg er ook voor dat er voldoende water gegeven wordt, zelfs in droge perioden. Deze struik houdt van een goede drainage in de grond, dus controleer of de grond op de juiste plaats niet te nat is.

Conclusie

Snoeien en verzorgen van een Pruikenboom is noodzakelijk om deze prachtige struik te behouden en te laten bloeien. Het is het beste om te snoeien in de late winter of vroege lente en de benodigde gereedschappen zoals een schaar, een scherp hegmes en lange schalen te gebruiken. Het is belangrijk om de gesnoeide delen van de struik te verwijderen en de struik ook te bemesten. Controleer ook regelmatig de struik op verkleuring en plagen en gebruik organische middelen om een ​​aanval van plagen te bestrijden. Door deze verzorging en het snoeien van de Pruikenboom heb je elk jaar weer genoeg geel bloeiende exemplaren om je tuin mee op te vrolijken.

Plaats een reactie