Pruimenbomen snoeien

Pruimenbomen zijn waardevolle bomen die vaak worden aangeplant in tuinen en parken. Ze zijn gemakkelijk te herkennen aan hun donkere, stekelige takken en ronde, donkergroene bladeren. Pruimen worden elk jaar geplukt van deze bomen, meestal in de vroege lente. Hoewel het voor de meeste pruimenboomvariëteiten niet noodzakelijk is, is een goede stam- en kronensnoei aanbevolen voor een goede pruimenoogst. Dit artikel beschrijft hoe je je pruimenboom het beste kunt snoeien en wanneer elke stap dient te worden uitgevoerd.

Wanneer en waarom snoeien

Pruimenbomen dienen te worden gesnoeid tussen de lente en vroege zomer. De beste maanden zijn mei en juni. Als je pruimenboom vóór de lente wordt gesnoeid, kan dit de productie van de vruchten beïnvloeden. Als deze te laat worden gesnoeid, kan dit de kans op schimmelplanten of insectengevaar verhogen. De boomschors kan ook niet meer in staat zijn om te herstellen na hevige snoei.

Het snoeien van pruimenbomen is belangrijk voor de gezondheid ervan, maar het kan ook helpen om het aantal vruchten dat je elk jaar plukt te verhogen. Door branches te verwijderen die tegen elkaar aanleunen, kunnen zonlicht en luchtstroom worden verbeterd. Hierdoor zullen pruimen sneller en in grotere hoeveelheden tevoorschijn komen.

Een pruimenboom moet minimaal elke drie tot vijf jaar worden gesnoeid om gezond te blijven. Als je pruimenboom er stervormig uitziet, d.w.z. met lange takken die naar het midden van de boom wijzen, is een dringende snoei nodig. Als je geen idee hebt hoe je een pruimenboom goed moet snoeien, vind je hieronder alle informatie die je nodig hebt.

Stapsgewijze handleiding voor het snoeien van pruimenbomen

Stap 1: Verwijder de dood hout

Stap nummer één bij het snoeien van een pruimenboom is het verwijderen van alle dode of gebroken takken. Gebruik een handsnoeischaar om de takken te knippen of een beitel om ze los te wrikken. Als je dode takken niet verwijdert, kan dit leiden tot schimmel en zwakheden in de boom.

Stap 2: Verminder het omvang

De volgende stap is het verminderen van de omvang van de boomschors. Als je een stervormige pruimenboom hebt, probeer dan de langere takken die naar het centrum van de boom wijzen te verwijderen. Je kunt ook takken weghalen die zich tegenover elkaar voortzetten. Dit helpt om meer licht en luchtstroom te creëren, wat de opbrengst aanzienlijk kan verbeteren.

Stap 3: Pruning

Als de boom en de schors de juiste vorm heeft, is het tijd voor een stelselmatige snoei. Gebruik hiervoor een snoeischaar om te helpen bij het verwijderen van uitgroeisels en krulstokken, zodat de boom luchtiger lijkt. Zorg ervoor dat je de takken goed tussen de vingers houdt als je deze knipt, zodat je de juiste hoek krijgt.

Stap 4: Aftoppen

Een aftoppen is een speciale soort snoei, waarbij je de lichtste takken op de boom verwijdert om het groeipatroon van de boom te veranderen. Als je bovenaan nieuwe scheuten hebt die je wilt groot brengen, knip deze dan aan de basis, net onder de top. Dit bevordert de groei en helpt houtarmoede te voorkomen.

Stap 5: Verwijder de onderste takken

De laatste stap is het verwijderen van de onderste takken. Als je deze takken laat staan, kunnen de vruchten die in de lente verschijnen onmogelijk opgepikt worden. De lagere takken zullen ook concurrentie aangaan met de bovenste takken, waardoor het zonlicht belemmerd wordt en alleen de takken die het meest direct zonlicht krijgen bevrucht zullen worden. Om dit te voorkomen, verwijder de onderste takken die te dicht bij de grond liggen.

Gereedschappen en materialen

Voordat je begint met het snoeien van je pruimenboom, dien je je voor te bereiden met het nodige gereedschap. Hieronder vind je een lijst met alles wat je nodig hebt, samen met een paar tips voor het gebruik ervan.

  • Snoeischaar – Zorg ervoor dat je een scherpe snoeischaar gebruikt. Knip nooit boven je hoofd om je ervan te verzekeren dat je precies bijt waar je wilt.
  • Beitel – Als je een stevige tak tegenkomt die je niet kunt knippen, kun je deze loswrikken met een beitel of een geschikte andere gereedschap.
  • Optrekstang – Gebruik wanneer je takken boven je hoofd knipt, zodat je veilig blijft.
  • Kniptang – Voor het knippen van kleine takken kun je het beste een kniptang gebruiken.
  • Handschoenen – Om beschermd te zijn tegen stekels en ander scherp hout.

Conclusie

Het snoeien van pruimenbomen kan een gemakkelijke taak zijn als je er de tijd voor neemt. Veel pruimenbomen hebben geen regelmatige snoei nodig, maar als je een hoge opbrengst wilt, is het belangrijk om je pruimenboom op de juiste manier te snoeien. Gebruik de hierboven beschreven stappen om je pruimenboom het beste uit zijn kracht te halen en pluk in de lente de vruchten van deze mooie boom.

Plaats een reactie