Rozen Snoeien

Rozen zijn waarschijnlijk één van de mooiste bloemen die je in je tuin kan planten. Ze zijn veelal ook lange tijd bloeiend en behouden hun schoonheid. Echter, om deze bloei zo optimaal mogelijk te houden, is het belangrijk deze goed te onderhouden. Eén van de belangrijkste onderhoudstaken is het snoeien van de rozen. In dit artikel gaan we dieper in op hoe je rozen het beste kunt snoeien, wanneer en met welk gereedschap.

Waarom rozen snoeien?

Hoewel niet elk type roos moet gesnoeid worden, zijn er heel wat voordelen aan het snoeien. Er zijn een aantal redenen waarom je jouw rozen zou willen snoeien, waaronder:

 • Om ziektes of insecten te bestrijden;
 • Om te voorkomen dat de plant te veel verticale stengels krijgt en daardoor alleen bovenaan bloeit;
 • Om een gezonder en meer compacte groei te stimuleren;
 • Om onzuiverheden in de bloemstengels te verminderen;
 • Om de productie van rozen te vergroten.

Door je rozen regelmatig te snoeien, kun je ervoor zorgen dat ze zo mooi en gezond mogelijk blijven. Dankzij een goede snoeibeurt zul je langer en vaker van jouw rozen genieten.

GARDENA - TeleCut Telescopische - Takkenschaar 520-670B - 42 mm Verstelbare Lengte
Coolblue.nl
De Gardena takkenschaar TeleCut 520-670 B is een bypass takkenschaar voor het snoeien van vers hout. Vanwege het lage gewicht en de uitstekende werking van de armen, heeft u weinig kracht nodig om te snoeien. De in lengte verstelbare hefboomarmen maken ook het nauwkeurig snoeien van hogere takken mogelijk. Daarnaast beschermen stopbuffers van speciaal kunststof uw gewrichten. Precisiegeslepen messen met antikleeflaag garanderen een nauwkeurige snede die vriendelijk is voor planten. 25 jaar garantie. Belangrijkste specificaties van dit product De hendelarmen met verstelbare lengte zorgen voor een uitstekende hendelwerking waardoor minder kracht nodig is bij het snijden. Aluminium hendelarmen en ergonomisch gevormde handgrepen met zachte onderdelen bieden de benodigde antislipeigenschappen en garanderen gebruiksgemak en veilig werken. Stootkussens van speciale kunststof beschermen de polsen. De garantie van 25 jaar garandeert de hoge kwaliteit Over het merk Gardena Gardena (onderdeel van de Husqvarna Group) is het grootste merk in Europa op het gebied van tuinverzorging. Of het nu gaat om besproeiingssystemen, pompen, tuinvijvers, gazononderhoud, verzorging van bomen en struiken, tuingereedschap of bodembewerking. Uw planten en gazon houdt u groen en gezond door de juiste besproeiing. Gardena heeft uitstekende oplossingen voor besproeiing, watertransport, reiniging en schoonmaken, besproeiingspompen en automatische besproeiing. Voor nagenoeg iedere tuin heeft Gardena een efficiënte besproeiingsoplossing....
€ 40.50

Hoe Rozen Snoeien?

Het belangrijkste deel van rozen snoeien is de juiste methoden kunnen toepassen. Belangrijk is dat je je rozen niet te veel snoeit; een lichtere snoeibeurt is meestal voldoende om het nodige te bereiken. Hieronder volgen enkele basisregels voor het snoeien van jouw rozen:

 • Snoei altijd met scherpe snoeischaren. De schaar moet scherp zijn om het snoeien gemakkelijker te maken en om ervoor te zorgen dat de sneden schoon zijn.
 • Snoei alleen gezonde planten. Als je planten ziek zijn of aangetast door insecten, snoei deze dan niet.
 • Snoei op droge dagen. Rozen reageren niet goed op natte sneden, dus als je op een drukke dag begint, gebruik dan een spuitflacon om de planten nat te spuiten en vermijd het snoeien tijdens regenachtige dagen.
 • Korte sneden plaatsen, klaar teruggesnoeide takken zijn veel gezonder voor de planten. Probeer de takken met minstens 1 cm boven een oog te snoeien, dit stimuleert nieuwe groei en bloei.
 • Begin met het snoeien van de oudere scheuten eerst. Zij zijn beter in staat om te herstellen dan de jongere scheuten.

Wanneer Rozen Snoeien?

Zoals eerder gezegd, hangt het moment van snoeien af van het type roos dat je hebt. Niet alle rozensoorten kunnen op dezelfde manier gesnoeid worden. Er zijn echter enkele algemene tips om in gedachten te houden:

 • Snoei altijd in het voorjaar voor of kort na de bloei. Dit is het beste moment om je rozen een goede start te geven en te voorkomen dat er meer groei komt.
 • Snoei eind augustus, begin september nogmaals. Dit snoeien maakt de bloemstengels voor de volgende bloei klaar.
 • Snoei je klimrozen in het najaar. De overmatige groei die ontstaat door het warme (zomer)weer kan dan gecontroleerd worden.

Gereedschappen voor Snoien van Rozen

Het is makkelijker en effectiever om rozen te snoeien met goed gereedschap. Er zijn veel verschillende soorten snoeigereedschap op de markt. Welk gereedschap je precies nodig hebt, is afhankelijk van het type roos en de grootte van de bloem. De meest gebruikte gereedschappen voor het snoeien van rozen zijn:

 • Snoeischaren: Dit is het meest gebruikte gereedschap voor het snoeien van rozen. Kies een goede kwaliteit snoeischaren die je makkelijk kunt bedienen.
 • Snoeiknijper: deze kan gebruikt worden om takken bij de stam te verwijderen, dit is meestal nodig bij het enten van de takken.
 • Snoeispuit: Hoewel dit vaker gebruikt wordt voor het besproeien van rozen, kun je het wanneer nodig ook gebruiken om het snoeien gemakkelijker te maken.
 • Oogschop: deze kan gebruikt worden om de scheuten soepeler te snijden, zonder dat je de bladeren beschadigd.
 • Snoeihark: dit is een handig hulpmiddel om plantresten te verwijderen.

Met de juiste gereedschappen heb je alle benodigdheden bij de hand om je rozen steeds in optimale conditie te houden. Als je je rozen goed en regelmatig snoeit, zul je jarenlang van je prachtige roses kunnen genieten.

Conclusie

In dit artikel hebben we gekeken hoe je jouw rozen het beste kunt snoeien. Daarnaast volgen er nog een aantal algemene tips, waaronder het moment, de methode en het gereedschap waarmee je jouw rozen het beste kunt snoeien. Als je al deze tips in je achterhoofd houd, zal je veel plezier en profijt hebben van je rozen. Hopelijk heb je met de informatie uit dit artikel wat handvaten om jouw rozen optimaal te onderhouden.

Plaats een reactie