Wolfsmelk snoeien

Wolfsmelk is een populaire vaste plant die overal in tuinen te vinden is. Vanwege de decoratieve waarde daarvan, is het belangrijk dat Wolfe smelk regelmatig wordt gesnoeid zodat deze zo gezond mogelijk blijft. Hieronder leggen we u uit hoe en wanneer u een Wolfsmelkplant het beste kunt snoeien.

Wanneer en hoe vaak?

Het beste kun je Wolfsmelkplanten twee keer per jaar snoeien – eind april of begin mei als de bladeren net beginnen te verschijnen en eind augustus of september voordat de wolfsmelk de winter ingaat. Ook als de wolfsmelkplant uitzaait en schaduw werpt over andere struiken, tuinplanten of bomen, kun je het beste alsnog snoeien.

Hoe te snoeien?

Je kunt beginnen met het snoeien door de planten elk jaar ongeveer 6 tot 8 centimeter (2 tot 3 inch) te verwijderen. Verwijder alle verwelkte bloemen, dode of beschadigde bladeren en takjes. Dit zorgt ervoor dat de plant voldoende licht binnenkrijgt en gezond kan blijven.

Als je eind augustus of september je Wolfsmelk snoeit, moet je meer verwijderen tot ongeveer een derde van de hoogte of breedte. Probeer je plant symmetrisch te snoeien. Bijvoorbeeld als je een driehoekig snoeipatroon gebruikt, kun je de stengels symmetrisch laten, waardoor de plant er mooier uitziet.

Gereedschap voor het snoeien

Je hebt verschillende soorten gereedschappen nodig voor het snoeien van je Wolfsmelkplant. Een scherp, goed onderhouden snoeimes is het beste. Snoeimesjes met een lange steel zijn het makkelijkst te hanteren. Ook kunnen mensen met een telescopisch snoeimes gemakkelijk takken bovenaan de plant bereiken.

Als de takken te dik zijn om met je snoeimes te snijden, dan moet je een boszaag gebruiken om ze te verminderen. Beschermlaarzen en handschoenen zijn ook essentieel als je gaat snoeien, omdat je vaak door doornen heen moet om bij de planten te komen.

Waarom snoeien?

Snoeien van Wolfsmelk is belangrijk omdat dit je planten er gezond en sterk uit laat zien. Snoeien verwijdert oude, verwelkte stengels en bloemen, waardoor de bloemen de volgende lente en zomer groot en vol zullen zijn. Naarmate de jaren verstrijken, kunnen de wolfsmelken dik en struikvormig worden. Om ervoor te zorgen dat de plant niet te dicht wordt, moet je snoeien tot een derde van de hoogte of breedte.

Snoeien is ook belangrijk als je wolfsmelk zaailingen hebt. Ze kunnen de andere struiken in je tuin bedekken, waardoor deze geen licht meer krijgen. Als je de zaailingen snoeit, krijgen de planten die eronder staan genoeg licht voor een gezonde groei.

Conclusie

Om je tuin er perfect uit te laten zien, is het belangrijk dat je regelmatig de wolfsmelkplanten snoeit. Start met het verwijderen van verwelkte bloemen, bovenste stengels en takken. Verwijder ook de zaailingen die de andere planten in de tuin kunnen schaduwen en te veel ruimte innemen. Snoeien tot een derde van de hoogte of breedte om je planten gezond en sterk te houden. Vergeet vooral niet dat het belangrijk is dat je de gereedschappen voor het snoeien goed onderhoudt.

Plaats een reactie